Senaste inläggen

Av Petra - 14 juli 2011 15:46

 

Medierna är idag fulla av spekulationer om vad som kommer att hända med USA. De har äntligen upptäckt att de är (över)skuldsatta på ett sätt som aldrig skulle accepterats av en privatperson ... men så är ju inte USA en person utan ett land. Och ett land kan väl inte gå i konkurs ... eller kan de det?


Faktum är att USA riskerar att ställa in sina betalningar fr.o.m 2 augusti om inte politikerna kommer överens om att höja skuldtaket. Republikanerna kräver (så klart) att man drar ner på budgeten medan demokraterna kräver höjda skatter för de rikaste.


Jag har ett enkelt svar på deras fråga hur det ska lösas: sluta kriga. Den största delen av USA:s utgifter är krigsrelaterade. Mycket betalas direkt till privata företag som tjänar pengar på krig. Och då snackar vi inte bara krigsindustri där vårt eget Bofors ingår, nä, jag snackar försvarsföretag som har som affärsidé att hyra ut soldater. XE Services (f.d. Blackwater) är väl ett av de värre.


Republikanernas budgetnedskärningar kan vi alltså ta direkt på försvarsbudgeten. Simsalabim!

Av Petra - 14 juli 2011 13:00

 

Man kan frankt säga att Ship to Gaza redan gett resultat - trots att man inte lyckats komma iväg. Pressen på Israel är både liten och stor. Stor för att västvärlden inte vill se blod på civila som förra gången. Israel har också lättat något på restriktionerna och släppt in lite förnödenheter - men långt ifrån allt som behövts. Liten för att det är mycket tydligt att väst allierar sig med Israel, ställer sig på Israels sida i konflikten. Israel är ju en "demokrati" gubevars och då får man ju bete sig hur man vill ... Väst ställer sig på samma sida som en förtryckare. Och hjälper Israel att vakta gränsen mot Gaza genom att vägra skeppen de tillstånd som behövs för att lämna Grekland. Hur tänker man då?

Samma länder som skickat flyg till Libyen - för att rädda dem från en diktator som försöker ta livet av sina medborgare. Samma länder är det som vägrar Palestina hjälp när ett sadistiskt grannland - Israel - försöker utplåna en hel befolkning.

Vad är skillnaden? Jo, Khaddafi har inte någon egen lobbyorganisation i USA.

Av Petra - 13 juli 2011 13:14

Vill bara slå ett slag för Dick Emanuelssons alltid lika utmärkta reportage och artiklar i Flamman. Artiklar från Sydamerika - en kontinent där mycket händer, men väldigt lite rapporteras om i svenska "vanliga" medier.

Här är den senaste: http://www.flamman.se/moder-jord-eller-doden

Av Petra - 13 juli 2011 09:50

 

Det blir tydligare för varje dag, varje gång Fredrik Reinfeldt uttalar sig, att regeringens huvudstrategi är att smutskasta de rödgrönas ev. regeringsduglighet. Och detta baserat på hur de beter sig i opposition. Han menar att vi (S+V+Mp) hellre samarbetar med Sd än med regeringen. Ja, det finns t.o.m liberala ledarskribenter som klumpar ihop oss i en röd-grön-brun röra (se ST 2/7). För mig är det snudd på ärekränkning. Får man säga sådana saker när den egna alliansen faktiskt får stöd av Sd i 9 av 10 omröstningar i riksdagen? Fredrik Reinfeldt gör liknande kopplingar. För mig verkar det desperat när man slutar diskutera reell politik för att ägna sig åt smutskastning.

Men det kanske inte var så roligt att regera när man är i minoritet. Det är i en minoritetsregering som ens ledaregenskaper och regeringsduglighet sätt på prov - på riktigt. Och det är en gren som socialdemokraterna har lång historia av att vara bäst på. Så nu är det upp till bevis Fredrik; tänker du börja uppföra dig som en statsman eller fortsätta kasta sand i sandlådan?

Av Petra - 4 juli 2011 11:28


 

På Miljöaktuellts hemsida läste jag idag en presentation av MUF:aren Erik Bengtzboe. Han berättade glatt hur övertygad han är om att miljöproblemen kan lösas genom att användaren betalar (polluter pays). Då ger man individen ett fritt val att själv välja om man ville åka till Thailand på semestern - och betala för utsläppet - eller stanna hemma. Vad genialt! Då behöver ju staten inte gå in och peka med hela handen eller leka förmyndare. Vi överlåter helt enkelt till varje individs egna plånbok och samvete.


Tyvärr fungerar det dåligt, mycket dåligt, i praktiken. Oftast är det inte förrän i efterhand som man ser att ett ämne påverkar miljön; ta DDT, hormoslyr, PCB, naftalater m.m och hur tar man betalt då? Skickar man en räkning i efterhand till alla slutkonsumenter som handlat? Nja, det skulle vara då om man faktiskt vågade fakturera de stora bolagen - som faktiskt också är de största miljöbovarna - men det är det få stater som vågar sig på skulle jag tro. Och hur gör vi med de företagen som redan gått i konkurs, blivit uppköpta eller på annat sätt omvandlats? Vem betalar den kostnaden? Staten så klart! Då är det väl ganska självklart att staten ska ha något att säga till om vad gäller hur mycket som smutsas ner, men inte i Moderaternas värld.


Dessutom så innebär det att man måste ha någon slags internationell, ja global, överenskommelse så att det gäller oavsett var produkterna tillverkas. För vi svenskar skitar ju ner ofantligt mycket mer än kineserna, men om man tittar på statistik så kan man tro att vi blir bättre och bättre. Tyvärr räknas ju inte alla små plastleksaker som du hittar i hamburgaren eller chokladen, inte heller din billiga T-shirt eller mina plastsandaler in eftersom de är tillverkade någon annanstans. Ja, det allra mesta som vi konsumerar är faktiskt tillverkat i andra länder för att sedan fraktas hit på båt (förhoppningsvis) eller lastbil (allra troligast och alldeles för skitigt). Och hur ska vi göra med fakturorna innan vi fått till den globala överenskommelsen? Ska vi helt enkelt sopa det under mattan tills dess? Och så skyller vi på att de andra inte kunde komma överens ... så det är deras fel.


Moderaternas tankesätt bygger på att de som har råd att skita ner, får göra det - om de betalar för att någon annan ska städa upp! Hmm, borde man inte kunna få något slags RUT-avdrag på det? Jag menar, det kostar ju att skita ner så då har man ju mindre pengar kvar ... de som inte har skitat ner de har ju mer pengar kvar (i alla fall i moderaternas teori) så de borde ju kunna betala det avdraget. Dessutom så skapas det ju dubbel tillväxt om man köper sådant som skitar ner eftersom det skapas jobb i renhållningssektorn också! Den som skitar ner mest är den duktigaste i Moderaternas värld.


För någon betalar för alla dessa skatteavdrag som staten nu generöst ger till de som behöver det minst. Det är alla vi andra skattebetalare som betalar det. Inte via skattsedeln, men via alla dessa avgifter som tillkommer då kommuner och landsting förtvivlat försöker få ekonomin att gå ihop - med lägre statsbidrag. Det är alla vi som av någon anledning befinner oss i Sverige som betalar med sämre infrastruktur, sämre skola, sämre vård, sämre omsorg. Men nu kom jag från ämnet, jag skulle ju prata om moderaternas brist på miljöpolitik.


Ja ... det var inte så mycket mer av den faktiskt. Läser man deras handlingsprogram så ser man en massa flummiga uttryck "väsentligt lägre nivåer", "ska främjas", "på sikt vara klimatneutral". Mycket floskler med andra ord, men inget om hur staten ska ta tag i frågan.


Samtidigt svämmar havet över av tomburkar, gamla plastpåsar och använda blöjor. Allt har slängts av slutkonsumenter. Det är kanske inte skräpigast i Sverige utan snarare i många andra, fattigare länder. Sakerna har slängts av folk som kanske inte har råd att betala för varorna - de har återanvänt dem, hittat de i containrar och soptunnor. Använt dem och sedan slängt dem. Vem betalar för den kostnaden? Och vad med alla militära sopor som ligger överallt? Senapsgas från andra världskriget, men även modernt avfall som utbränt uran m.m som väst skitar ner med överallt där man ska "rädda folket" och "skapa demokrati". Och överfiskningen, övergödningen, oljedumpningen och alla andra problem som förgiftar våra världshav?


Svaret på det är: internationella överenskommelser. Tyvärr funkar det inte eftersom de nästan aldrig innehåller någon paragraf som talar om vad som händer om man bryter överenskommelsen. Det innebär att de som bryter mot överenskommelsen, eller inte skriver på alls, inte får några sanktioner. Möjligen kanske sämre platser på nästa presskonferens eller elaka blickar från de andra ländernas delegater ... tyvärr är det inte tillräckligt för att folk ska låta bli att bryta mot dem.


Det som fungerar är att vi alla tar ett personligt ansvar och slutar konsumera saker som förgiftar, skitar ner eller på annat sätt förstör vår miljö. Det sker snabbast och enklast genom påbud från staten. Förbud mot vissa ämnen är ett enkelt sätt att få stopp på tillverkningen. Det är också endast genom att något land tar på sig ledartröjan och visar i praktiken vad man faktiskt kan åstadkomma om man vill, som man kan få andra länder att följa efter. Att, som Sverige gör idag, vänta på att alla andra länder "ska komma ifatt" är ett enkelt sätt att göra ingenting och fortfarande bete som som "Bror Duktig".


Så betyget till Moderaterna blir UG. Bättre kan ni! Läs på läxan och försök inte fuska genom att fråga andra vad ni ska tycka. Läs på, utveckla själv egna ordentliga teorier med medföljande analys så kanske ni kan få G i slutet av mandatperioden. Jag hoppas verkligen att ni förbättrar resultatet i den här grenen. För Sveriges skull som måste överleva tre år till med er.

Av Petra - 25 juni 2011 11:24

 


Efter björk-kursen har jag funderat mycket på hur stort fotavtrycket jag gör som beror på sådana enkla saker som schampo, balsam, tvål o hudkräm. Jag använder inte så mycket mer i "skönhetsvårdande syfte" utan tycker att det ska räcka med att man är någorlunda hel och ren. Utseendet är jag född med och får leva med.


Det intressanta är att schampot som vi gjorde på kursen nästan är helt naturligt - enda tillsatsen var laurethsulfat - vilket känns riktigt bra. Även om jag inte har lyckats få reda på så mycket om ämnet (laurethsulfat) så är det i alla fall bara ETT konstgjort ämne. Allt annat är naturligt och dessutom lokalproducerat.


I går gjorde jag tvål baserat på lut, bivax och olivolja. Nu väntar jag bara på att det ska "förtvåla" sig. Det ska ta ca 2 veckor så nu väntar jag med spänning. Schampot har jag använt två gånger sedan kursen och jag är mycket nöjd. Jag behöver inte använda balsam - bara det! - och dessutom håller sig håret fräscht längre vilket gör att jag inte måste tvätta det lika ofta.


Hur stort kan fotavtrycket bli?

Jag har använt björklöv, björkved (för att göra aska), vatten och laurethsulfat till schampot och björkved (aska), vatten, bivax och olivolja till tvålen. Och framför allt; hur stort var fotavtrycket tidigare?


För att vara extra duktig så har jag naturligtvis eldat med björkveden när jag har bakat mina nässelbröd. Det vore ju slöseri att elda bara för att få aska! När jag eldat har jag också passat på att rensa vaxet (smälta o sila) så det är i mina ögon mycket mer effektivt att använda en vedspis än en elspis. På en vedspis kan du göra massor av saker samtidigt - utan att det drar särskilt mycket mer energi! Laga mat, koka tvål, baka och tillverka aska - samtidigt.


Jag vill hävda att man använde tiden mer effektivt förr. Idag verkar alla jobba istället för att leva. När jag hör högutbildade, högavlönade berätta om sina arbetsveckor på 50-60 timmar (ibland mer) med stolthet(!?) så undrar jag alltid varför de jobbar. De har ju aldrig tid att leva. Aldrig tid att umgås med sin familj, så vad är meningen med jobbet? Att ha mest pengar när man dör?


Vad den här planeten behöver är inte fler som jobbar längre utan fler som jobbar litegrann och som sedan har tid och ork att umgås med varandra. Jag tror att vi i framtiden måste värdera varandra högre än vi gör idag. Idag verkar mesta tiden gå åt för att tjäna pengar så att vi kan konsumera mer. Vi sitter fast i kapitalets ekorrhjul och ser inte hur lätt det är att hoppa av.


HOPPA AV!

Av Petra - 24 juni 2011 10:54

 

Överallt hör man om dessa gigantiska fotavtryck som påverkar klimatet. Via Världsnaturfondens hemsida kan man kolla hur stora ens egna fötter är. Det finns andra organisationer som har liknande tester, men av alla de som jag har prövat så har jag aldrig lyckats få godkänt - även om jag valt de "bästa" alternativen. Hur kommer det sig? Jo, det beror på att jag bor i Sverige. Bara det faktum gör att jag får en stor andel av mitt fotavtryck från det gemensamma: infratruktur (väg, järnväg, flyg), vård, omsorg och skola. Och den delen är så stor att även om man är "duktig" så klarar man inte testen.


Då måste det vara något inbyggt fel i vår välfärd, med det hör man sällan någon som diskuterar. Varför satsar vi miljarder på att bygga ut vägarna när vi vet att bilen är en miljöbov? Varför satsar vi inte pengarna på järnväg - som är så mycket mer effektivt som transportmedel? Varför satsar vi inte på förebyggande hälsovård? Istället tvingas människor stå i kö för operationer (inte klimatsmart) av olika slag som vi hade kunnat förebygga. Under kötiden äter de smärtstillande för att stå ut.


Om man följer debatten så kan man få för sig att det handlar om att välja vegetarisk mat, byta till miljöbil och att byta elleverantör. Möjligen måste man även isolera och byta fönster. men det handlar om så mycket mer. Vi måste bort från fossilbränsleberoendet och vi måste inse att det gäller alla produkter. Ta miljöbilen som exempel. Där fokuseras endast på de utsläpp som bilen gör när den körs. Ingenting sägs om de utsläpp som krävs för att tillverka bilen. Därför är det mer logiskt att konvertera gamla bilar (som redan är tillverkade) till nya bränslen. Därför behöver vi inte SAAB som det ser ut idag. Däremot behöver vi kunskapen som de anställda besitter, vi behöver lokalerna och infrastrukturen (underleverantörerna) som finns. Vi behöver dem för att bygga klimatsmarta produkter som t.ex vindkraftverk.


Det är också intressant att när man diskuterar olika länders storlek på fotavtrycken så nämns nästan aldrig Kuba. Varför då, kan man undra? Jo, det är nämligen det ENDA landet i världen som lyckats med att ha ett litet fotavtryck samtidigt som man har ett högt index av mänsklig utveckling (HDI). Och det vill medierna inte gärna att vi ska få reda på för det skulle ju kanske förändra vår bild av Kuba ...

Av Petra - 6 juni 2011 17:40

 

I helgen har jag varit på Bäckedals folkhögskola på en Björk-kurs! Jo, ni läste rätt. I tre dagar har jag fått lära mig det mesta om hur man kan använda björken; för att tända eld med (fnöske görs av fnösktickan som växer på björken), för att elda med (bra brinnvärde i björkved), slöjda med (både rotslöjd, näverslöjd o träslöjd), skydda sig mot mygg (björktjäran är utmärkt o kan blandas till salva), göra skosmörja av (björktjäran igen som blandas med talg o fett), hudkräm, diskmedel, tvål, schampo o tvättmedel (många olika recept o de flesta utgår från askavkok). Dessutom ingår björken i många naturmedicinska recept. Björken är renande och urindrivande, men man ska inte dricka det under längre tider eftersom det är starkt.


Med mig hem från kursen har jag: diskmedel, flytande tvål, schampo (två sorter), askavkok, björktjära och fast tvål. Vi gjorde skosmörja också, men den blev nog kvar på skolan för jag har inte hittat den. Det gör inget för nu vet jag hur man gör. Jag har redan kokat "grevar" på spisen för att göra en egen omgång skosmörja. Sedan ska jag göra lite mer renande salva så att det räcker ett tag.


Sicken tur att jag har det som behövs: björkar finns det gott om, likaså talg (från slakten) och bivax. Jordkällarn är full med näver som inte duger till att slöjda med, men den blir desto bättre till att göra björktjära av. Nu ska jag bara leta reda på en kakburk och en konservburk så ska det snart vara färdigt!

 

Vi provade också att laga mat i jordugn. Det fungerar suveränt, men sockerkaka ska dock inte bli bra, enligt lärarna ... Vi stekte en röding och en öring som var kryddade med granris o annat gott. Inget salt behövs när man packar in det i näver. Nävret skyddar maten mot jorden och ger krydda. Även ett äpple stektes och blev mycket delikat med en kryddning av granris som nästan smakade mynta.


---------------------------------------------------------------------


Idag har jag ägnat dagen åt att dela ett bisamhälle på fem. Jag ska alltså göra avläggare. Jag hade hoppats att sonen hunnit måla de nya bikuporna som vi hämtade förra veckan, men det är svårt att få tag på bra färg. Tydligen har gammal hederlig oljefärg blivit helt omodern. Nu är det vattenbaserade alkydfärger som det ska vara! Och idag är det också helgdag av någon outgrundlig anledning. Jag förstår inte det där med att folk ska ha ledigt hela tiden. Jobbar gör man ju ändå vare sig det är måndag eller lördag. Man gör bara olika saker.


Bisamhällena verkar må bra i alla fall. Har satt på en halvlåda på fyra av samhällena och den första skattlådan på det femte (som jag trodde inte skulle överleva vintern).

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

Följ bloggen

Följ Petras blogg med Blogkeen
Följ Petras blogg med Bloglovin'

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se