Direktlänk till inlägg 3 augusti 2014

Kollektivtrafiken viktig för Nordanstigs utveckling

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15

Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu inte fallet, vilket alla som försökt sig på konststycket att åka kollektivt inom Nordanstig snabbt upptäcker.


Anledningen ligger inte så långt borta när vi förstår att ledande politiker i många år haft inställningen "man får skylla sig själv om man bosätter sig på glesbygden om man inte har bil ...". Jag har varit inne på det här ämnet förut och anledningen till att jag återkommer är för att det inte verkar bli någon förbättring. Faktum är att ansvariga tjänstemän säger sig inte ha tid att åka på samrådsmötena med landstinget (som är kollektivtrafikhuvudman) eftersom de har så stor arbetsbörda. Det här är allvarligt eftersom det innebär att politikerna inte prioriterar kollektivtrafiken.


En ljusning i mörkret finns dock eftersom landstinget i våras beslutade om en ny prisstrategi för kollektivtrafiken vilket innebär att de minskat antalet zoner i länet rejält. Den här förändringen innebär att det blir dyrare att åka korta resor (inom tätorterna) och billigare med de långa resorna. Det tycker Vänsterpartiet är bra eftersom vi vill att bussen ska kunna konkurrera med bilen i kostnad för att bli ett reellt alternativ för dem som har bil.   


Problemet som vi ser det är att de korta resorna även idag är dyrare än bilen, vilket borde få den politiska majoriteten att även sänka de avgifterna. Så långt vill de dock inte sträcka sig.


Tillgång/närhet till kollektivtrafik är en av de saker som anses höja värdet på en fastighet (andra saker kan vara indraget bredband m.m.) Ändå anser sig dessa äldre, vita män, som uttalar sig på det här sättet (att en får skylla sig själv), ha rätt att ställa krav på de som vill bo i kommunen.


Dessa politiker verkar leva i en annan värld. En värld utan klimatförändringar. De lever i en värld där det är upp till var och en att skita ner så mycket en har råd. "Jag har råd med en egen bil - alltså kan jag skita ner och förstöra för framtidens generationer." verkar vara deras devis. Istället för att aktivt arbeta för samåkning där ingen kollektivtrafik finns, åker var och en i sin egen bil. Varför? För att vi har blivit bekväma och vill kunna åka när som helst, hur som helst, utan att behöva ta hänsyn till någon annan än sig själv. Men är det den filosofin vi vill överföra på våra barn?


Vänsterpartiet anser att privatbilismen måste minska - framförallt i städer och tätorter - för att vi ska klara av miljömålen. Då krävs det att vi har en väl utbyggd kollektivtrafik som är tillgänglig, prisvärd och som fungerar! Både i staden och på landet. Naturligtvis kommer vi aldrig kunna ha en heltäckande kollektivtrafik i vår kommun, men den allmänna kollektivtrafiken kan mycket väl kompletteras med t.ex byabussar eller aktiv samåkning. Vänsterpartiet har, i sin budget, lagt in pengar för riktat statligt stöd till lågtrafikerade järnvägsspår och kollektivtrafik i glesbygd i form av t.ex byabussar (eller varför inte för samåkningssystem som t.ex mobilsamåkning).    Vill du vara med och förändra attityden till kollektivtrafiken i Nordanstig?

 

Tycker du också att det ska vara möjligt att bo i Nordanstig och arbeta i en annan del av Nordanstig?

 

Rösta på Vänsterpartiet! Ju fler vi är desto starkare blir vår röst.

På vår hemsida hittar du mer information om föreningen. Välkommen!


#vnstig #vgavleborg #vpol #val14

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Av Petra - 1 augusti 2014 18:00

I morgon är det Bergsjödagen och förhoppningsvis får vi fint väder. Vänsterpartiet kommer vara där för att berätta om vår politik kommunalt, regionalt och på riksnivå.     Vi kommer också ha en loppis där vi bland annat säljer begagnade barnkläd...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

Följ bloggen

Följ Petras blogg med Blogkeen
Följ Petras blogg med Bloglovin'

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se