Senaste inläggen

Av Petra - 2 juni 2011 20:15

Nu är det dags att pusta ut. Alla bisamhällena har överlevt vintern, trots att jag hade mina dubier om det ena. Nu är det dags att börja planera för att utöka. Jag har beställt fyra stycken bikupor från Ljusdal och idag for jag o sambon dit för att hämta dem. En liten lagom tur på 10 mil. Och ett fantastiskt väder var det. Enda grumset i bägaren var att jag egentligen hade behövt vara hemma och dona i bigården. Det är alldeles för mycket som har kommit på efterkälken.

     Äntligen hemma! Men först lite mat innan vi lastar ur. Sedan ska jag övertala sonen att måla kuporna i helgen. Jag ska nämligen bort på Björk-kurs på Bäckedals folkhögskola. Det ni! Jag återkommer med en rapport efter helgen. Så här ser i alla fall mina övervintrade kupor ut. Alla utom ett har fått skattlåda. Dock har jag inte satt på något galler - än.

  Tänk att äppelträden blommar! I Ljusdal såg jag täkter med utblommade maskrosor. Plötsligt känns det som om det snart är höst. Och jag som ännu inte planterat ut alla grönsaker - utifall att det skulle bli frost ...

Av Petra - 13 maj 2011 15:34

 

Bilden tagen från lotidningen.se


Efter fyra år vid maktens grytor har Reinfeldt och kompani fortfarande inte blivit mätta. Nej, fler jobbskatteavdrag till folket! är 1:a maj-parollen i deras alldeles egna "arbetarrörelse"-baserade tåg. Och fort ska det gå. Den som inte hänger med får skylla sig själv för det är ändå individens ansvar - inte samhällets.


Regeringen påstår sig stå för "arbetslinjen". Det ska "löna sig att arbeta" rabblar de som ett mantra eller besvärjelse. Det ska löna sig att arbeta.


Ja, säg det till alla Fas 3-are som  utför ordinarie arbetssysslor - men utan lön. Nu verkar det som om regeringen Reinfeldt förstått att man gått för långt med Fas 3 och så gör man en retorisk reträtt. Och fortsätter sin politik som förut. En politik vars mål är större klyftor och mindre välfärd. Mer och mer ansvar läggs på den enskilde. Detta trots att undersökningar visar att svensken faktiskt kan tänka sig skattehöjningar - om det går till välfärden.


Reinfeldts retorik kanske vann valet förra året, men vad har hänt om fyra år? Räknar de fortfarande med att de två tredjedelar som har det bra ska rösta borgerligt? Har vi kommit så långt från solidariteten och empatin att två tredjedelar av befolkningen medvetet kan se på när en tredjedel rasar längre och längre ner i fattigdom? Jag hoppas verkligen inte det. Ett sådant land vill inte jag leva i!

Av Petra - 11 maj 2011 17:51

Läser med bestörtning vad som hänt på Läroverket i Hudik idag. Ett kemiexperiment misslyckades och fem elever fick åka till sjukhuset. Det är sådant som man som förälder går och fasar för ska hända sina egna barn. Förgäves försöker vi skydda dem så gott vi kan mot alla tänkbara och otänkbara faror.


Men till syvende og sidst så är det bästa skyddet kunskap. Kunskap om hur man hanterar olika situationer. Kunskap om hur man beter sig när det ändå går fel. Som tur var verkade de inte fått några allvarligare skador den här gången.


Precis som efter Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima, så hoppas vi alla att personalen på kärnkraftsverken är ÄNNU mer uppmärksamma på oväntade händelser. Händelser som inte får hända. Händelser som vi faktiskt kan förhindra. Släck kärnkraftverken så kommer riskerna till slut att sjunka undan med halveringstiderna.


Riskerna med kemiexperiment får vi nog leva med, men med kunskap och beredskap hoppas jag att vi klarar av framtida incidenter också.

Av Petra - 1 maj 2011 08:51

Idag är det första maj. Dags att bege sig ut på gatorna för att demonstrera. Mot försämringar i välfärden och för 6-timmars arbetsdag, arbete o bostäder åt alla. Jag blir både ledsen och glad när jag läser dagens ST.


Ledsen över att ungdomarna fortfarande inte har tillräckligt med bostäder för att kunna flytta hemifrån och skapa sig ett eget liv. Glad över att se att dagens ungdomar inte stillatigande låter det hända.


Min förhoppning är att alla ungdomsar; bostadslösa såväl som arbetslösa, slår följe i dagens förstamaj-tåg för att protestera mot det rådande läget och visa att man vill arbeta för att ändra det!


Varmt välkomna!

Av Petra - 21 april 2011 14:04

 

Nässlorna var så små så att de inte syntes i bild, men det gör krokusen.


Det är en underbar tid nu, men det går i ett rasande tempo. På bara några dagar har snön försvunnit och nässlorna tittar försiktigt fram under lövhögarna.

Bina surrar och med benen fulla av pollen ser de ut att ha konstant bakvikt.


Nu är tiden för planering snart slut. Det som inte hinns med nu, det kommer jag inte hinna med i sommar heller. Som tur var är Framtidsveckan över. Det var fantastiskt roligt - men svettigt. Inte blev det mindre stressigt av att jag fick jobb i all röran. Sämsta möjliga planering, men vem tackar nej till världens roligaste jobb? Att få syssla med politik - och få betalt!


Det känns som att mycket tid går åt till att bara sätta sig in i frågorna, men jag lär mig otroligt mycket. Lärdomar som jag hoppas att jag ska få nytta av i mitt eget politiska engagemang här i Nordanstig. Vi är visserligen en liten kommun, men det finns ju inget som säger att man inte kan lära av de som kan mer - och har mer resurser.


Jag var iväg på en nätverksträff om medborgardialog. Det var otroligt spännande och jag hoppas innerligt att vi ska kunna applicera några av arbetsssätten på det kommunala planet. På vissa sätt har vi faktiskt ett försprång. Som liten kommun tror jag inte att det finns många i kommunen som upplever att avståndet till kommunalråden är särskilt långt. Det är en fördel.


Men nu är det dags att börja förbereda sig för 1:a maj. Som vanligt kommer Vänsterpartiet i Nordanstig att ansluta sig till Hudiksvallståget - det är liksom mera fart när man är flera. Och de har ju en stad att tåga genom ... :-)


Själv ska jag i år inte vara med. Jag kommer att passa på att lära känna vänsterpartisterna i Sundsvall för det är ju där som jag jobbar nu för tiden.

Av Petra - 2 mars 2011 22:08

  

Jag hörde idag Maria Abrahamsson med emfas tala mot systemet med nämndemän i domstolarna. Jag är av motsatt åsikt. I fyra år har jag suttit som nämndeman i kammarrätten, ett både intressant och viktigt arbete. Särskilt viktigt att just vi politiker sitter i rätten är det eftersom det är politikerna som stiftar lagarna (i riksdagen). I rätten kan vi då se konsekvenserna av de lagar som vi är med och stiftar. Många gånger kan de fungera dåligt - eller ge effekter som man inte förutsatt - då är det viktigt att politikerna är där och ser hur det påverkar gemene man.

Jag kan ärligt säga att jag inte förstått hur sjuk vår nuvarande arbetsmiljölagstiftning (från -93) är. Först när jag såg resultatet blev jag varse  att arbetstagaren har bevisbördan. Det innebär att du och jag ska bevisa att våra arbetsplatser inte bara är dåliga - utan bär skulden till den sjukdom som vi fått ... Innan vi börjar arbeta bör vi alltså skicka ut skyddsombudet för att kolla partikelhalter och på alla sätt kontrollera vår kommande arbetsplats. Annars blir det svårt för oss att bevisa att arbetsmiljön var dålig. Att mäta i efterhand visar endast att miljön var dålig vid det tillfället - inte att den var det under tiden vi blev sjuka.

Nä, Maria, vi politiker har en viktig roll att spela som nämndemän - bl.a att se till att dålig lagstiftning som den som ni genomförde, försvinner till förmån för bättre lagstiftning.

Av Petra - 28 februari 2011 09:39

Nu har våren kommit. Det är plusgrader och jag har för tredje (fjärde?) gången i år skottat fram bikuporna och skrapat bottnarna. Helt OK mängd döda bin. Vad som inte var OK var en mus som försökte komma in i ena kupan. Med skyffeln delade jag den i två. Den musen förstör ingen bikupa mer.


Det är ljusare på morgnarna och ljusare på kvällarna. Mindre ljust ser det ut för Sverige. När de nordafrikanska staterna revolterar mot grymma diktatorer så menar vår utrikesminister att det är viktigast att det är "stabilitet" i området. Tacka f-n för det. Vi behöver ju olja. Massor av olja för att få hjulen att snurra i gamla Svedala. Men det är det aldrig någon som säger högt. Nej, det är alla svenskar som finns i området som först ska evakueras innan man överhuvudtaget gör något ...


Såg förresten att börsen i Italien hade störtdykt ... Tydligen äger Libyen - läs Khaddafi - ett fotbollslag och har del i Italiens största bank ... Så klart att Italien inte vågar skriva under något avtal. Och därmed blir EU:s utrikespolitiska uttalanden inte vatten värt.


De senaste dagarna har dock vår utrikesminister höjt tonläget något. Man ska förstå att de (han och de andra stora grabbarna - NATO, inte FN) tänker ta i med hårdhandskarna. Först ska de bara se till att alla västlänningar som befinner sig i Libyen ska få komma hem. Sedan så blir det hårda tag. Tror han verkligen att libyerna är så korkade att de går på det? När de själva lyckas resa sig ur ofriheten och jaga ut diktatorn ur landet (det är förhoppningsvis bara en tidsfråga) - allt med sina egna liv som insats, varför skulle de vilja ha hjälp av FN, NATO eller någon annan bokstavskombination som inte hjälpt dem ett smack?
Calle tror nog att det ska räcka med några landsatta soldater som kommer med lite ris för att de tacksamt ska överlämna sina oljetillgångar till väst. Lycka till!


Nä, det bästa är nog att förbereda sig på att oljan blir dyrare. Vad händer om/när revolten sprider sig till Saudiarabien? Ingen vet, men om de gör uppror kanske de hellre säljer till Kina eller Sydamerika. Vem vet?


Nä, nu är bästa tiden att hugga veden för nästa vinter. Och det kan vara bra att hugga mycket. Blir den lika kall som den här så behövs det mycket - särskilt när oljan går upp. Passa på att så lite frön nu också. Egenodlade grönsaker är alltid godast - och billiga också!


Mina frön har precis börjat gro. Väntar dock fortfarande på tomaterna och auberginefröna - de behöver lite längre tid på sig för att gro. Snart sätter jag nästa omgång frön. Då blir det riktigt trångt i fönstret.


Har helt slut på dinkelmjölet också. Dags att köpa mer. Hörde att det ska finnas i Gnarp. Bra! Då slipper jag förhoppningsvis åka till Järvsö för att hitta ekologisk säd. Lokalodlat är bäst! Hoppas att de har rågmjöl också.


Av Petra - 13 februari 2011 10:25

 
Frej harvar på i sitt nya liv. Bilden lånad från mattes hemsida.


Vaknar tidigt av att sambon packar för en tredagars sejour i Söderhamn. Han lämnar helt sonika mig ensam med ansvaret för både hus, katter o hunden. Att han vågar, undrar jag.


Har bestämt mig för att passa på att röja medans han är borta. Under förmiddagen har jag ännu inte börjat. Fick av en händelse kontakt med Frejs nuvarande ägare (för er som inte vet så är Frej mitt första föl ... född 1997) som har lagt upp hur mycket som helst på sin blogg - med massor av bilder. Jättekul att se, men man inser samtidigt hur lätt det är att förstöra/förändra en häst.


Jag som verkligen hade tränat mycket "NH" med honom. Gå i löst hängande grimskaft, stå still när jag vill, flytta sig när jag vill och vara cool i alla situationer. När hon köpte honom var han svårlastad trots att det var något som jag tränat hur mycket som helst! Han var bufflig (kallas tydligen Buffeln av barnen) och verkade kunna gå rakt över andra. Då blir jag ledsen, för han var världens mest känsliga häst. Känslig för kroppspråket. Jag kunde få stopp på honom när jag red bara genom att "sätta mig" i sadeln och han flyttade självklart på sig om han stod i vägen för mig.


Som tur var verkar hon ha samma åsikter som jag när det gäller hästhantering och hästhållning så det bådar gott för framtiden i alla fall. Som synes av bilden så gör han också nytta - något som alla individer borde få.


Nä, nu har jag smällt i mig all kycklingsallad som var kvar från gårdagens middag. Dags att göra lite nytta. Diska t.ex kan man ju göra någon gång i veckan - på söndagen exempelvis. Vi får kalla det meditation.


Fick låna en bok som handlar om feng shui och röriga hem, men jag vet inte om jag gillar boken riktigt. Det känns som att den är skriven som en självuppfyllande profetia:

om du fortsätter att ha det stökigt så kommer du att skämmas och må dåligt, men jag har fått massor av brev från läsare som kan berätta hur framgångsrika och lyckliga de blivit när de städat: 'Hej! och tack för en underbar bok. Jag gjorde som du sa och inom en vecka hade jag vunnit tre gånger på lotteri. Det kan inte vara en slump!'


Jag tror att jag sparar lite tid och skippar den boken. Jag har det som jag har det. Nu snöar det, men snart är det vår. Just det, får inte glömma bort att så mina frön. Det gör jag innan disken, för det är roligare och så mår jag bättre - utan feng shui!

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

Följ bloggen

Följ Petras blogg med Blogkeen
Följ Petras blogg med Bloglovin'

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se