Direktlänk till inlägg 29 mars 2014

TTIP gör EP-valet viktigast i år!

Av Petra - 29 mars 2014 12:02

Under "supervalåret" har förhoppningen varit att valdeltagandet i EP-valet (europaparlamentsvalet) ska öka. Att partierna ser EP-valet som en viktig markör för hur det kommer gå i det "riktiga" valet ökar chanserna för att fler går och röstar.


Det är viktigt att förstå att det mesta som sker i kommuner och landsting styrs av lagar som bestäms - av EU! Därför är det viktigt att vänstern är representerad där och kan sätta stopp för högerns dumheter.


En av de allra värsta sakerna som de har kommit på den senaste tiden - och det finns god konkurrens - är TTIP eller Transatlantic Trade and Investment Partnership. TTIP framställs ofta som ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Vad kan vara mer harmlöst än ett frihandelsavtal? Det låter väl bra? Då får vi kanske billigare majs och amerikanska biffar. Vem är emot det?

Inte regeringen i alla fall!Som alla frihandelsavtal så är de byggda på den liberala logiken att marknaden vet bäst. Därför ska det finnas så få regler som möjligt. När det gäller vad TTIP kommer innehålla  och hur det faktiskt kommer se ut så vet vi nästan inget eftersom det framförhandlas under stort hemlighetsmakeri. Det som har läckt ut är dock oroväckande.


USA vill få bort alla "onödiga" regler om miljöskydd, djurskydd och annat där EU har en hårdare lagstiftning. Om USA skulle få sin vilja fram så skulle det innebära GMO i maten, antibiotika i djufodret - i köttet som vi äter! Man vill också inskränka de sociala rättigheterna.


Den allvarligaste delen av TTIP är dock den delen som skulle göra det möjligt för ett multinationellt företag att stämma en stat för framtida(!) uteblivna intäkter p.g.a en lagändring (det kan vara skarpare miljökrav, sociala krav eller kanske förbud för vinst i välfärdsföretag). Detta är horribelt! Om borgarna får som de vill så slinker det igenom som ingenting. Låt oss vara tydliga: borgarna vill försämra statens möjligheter att ställa krav på företagen. De tror nämligen att företagen är goda(!) och kommer vilja vara med och bygga "det goda samhället" - men bara när staten har abdikerat. Därför bör staten göra det så snart som möjligt. Tycker de. Borgarna alltså.Det som är bra i den här klagovisan, är att TTIP avgörs efter valet. Därför kommer det vara oerhört viktigt vilka som 1, sitter i europaparlamentet och 2, sitter i regeringen.


Så, du som värnar rätten om en bra miljö. Du som värnar rätten om kollektivavtal. Du som värnar rätten till en vinstfri välfärd.

RÖSTA PÅ VÄNSTERPARTIET I EUROPAPARLAMENTSVALET!

 

Några debattartiklar i ämnet:

Aftonbladet 4 september

SVT Debatt 5 november

Dagens Industri 26 mars

Dagens Arena 27 mars

ETC 28 mars

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

Följ bloggen

Följ Petras blogg med Blogkeen
Följ Petras blogg med Bloglovin'

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se