Direktlänk till inlägg 4 juli 2011

Moderat miljöpolitik - finns den?

Av Petra - 4 juli 2011 11:28


 

På Miljöaktuellts hemsida läste jag idag en presentation av MUF:aren Erik Bengtzboe. Han berättade glatt hur övertygad han är om att miljöproblemen kan lösas genom att användaren betalar (polluter pays). Då ger man individen ett fritt val att själv välja om man ville åka till Thailand på semestern - och betala för utsläppet - eller stanna hemma. Vad genialt! Då behöver ju staten inte gå in och peka med hela handen eller leka förmyndare. Vi överlåter helt enkelt till varje individs egna plånbok och samvete.


Tyvärr fungerar det dåligt, mycket dåligt, i praktiken. Oftast är det inte förrän i efterhand som man ser att ett ämne påverkar miljön; ta DDT, hormoslyr, PCB, naftalater m.m och hur tar man betalt då? Skickar man en räkning i efterhand till alla slutkonsumenter som handlat? Nja, det skulle vara då om man faktiskt vågade fakturera de stora bolagen - som faktiskt också är de största miljöbovarna - men det är det få stater som vågar sig på skulle jag tro. Och hur gör vi med de företagen som redan gått i konkurs, blivit uppköpta eller på annat sätt omvandlats? Vem betalar den kostnaden? Staten så klart! Då är det väl ganska självklart att staten ska ha något att säga till om vad gäller hur mycket som smutsas ner, men inte i Moderaternas värld.


Dessutom så innebär det att man måste ha någon slags internationell, ja global, överenskommelse så att det gäller oavsett var produkterna tillverkas. För vi svenskar skitar ju ner ofantligt mycket mer än kineserna, men om man tittar på statistik så kan man tro att vi blir bättre och bättre. Tyvärr räknas ju inte alla små plastleksaker som du hittar i hamburgaren eller chokladen, inte heller din billiga T-shirt eller mina plastsandaler in eftersom de är tillverkade någon annanstans. Ja, det allra mesta som vi konsumerar är faktiskt tillverkat i andra länder för att sedan fraktas hit på båt (förhoppningsvis) eller lastbil (allra troligast och alldeles för skitigt). Och hur ska vi göra med fakturorna innan vi fått till den globala överenskommelsen? Ska vi helt enkelt sopa det under mattan tills dess? Och så skyller vi på att de andra inte kunde komma överens ... så det är deras fel.


Moderaternas tankesätt bygger på att de som har råd att skita ner, får göra det - om de betalar för att någon annan ska städa upp! Hmm, borde man inte kunna få något slags RUT-avdrag på det? Jag menar, det kostar ju att skita ner så då har man ju mindre pengar kvar ... de som inte har skitat ner de har ju mer pengar kvar (i alla fall i moderaternas teori) så de borde ju kunna betala det avdraget. Dessutom så skapas det ju dubbel tillväxt om man köper sådant som skitar ner eftersom det skapas jobb i renhållningssektorn också! Den som skitar ner mest är den duktigaste i Moderaternas värld.


För någon betalar för alla dessa skatteavdrag som staten nu generöst ger till de som behöver det minst. Det är alla vi andra skattebetalare som betalar det. Inte via skattsedeln, men via alla dessa avgifter som tillkommer då kommuner och landsting förtvivlat försöker få ekonomin att gå ihop - med lägre statsbidrag. Det är alla vi som av någon anledning befinner oss i Sverige som betalar med sämre infrastruktur, sämre skola, sämre vård, sämre omsorg. Men nu kom jag från ämnet, jag skulle ju prata om moderaternas brist på miljöpolitik.


Ja ... det var inte så mycket mer av den faktiskt. Läser man deras handlingsprogram så ser man en massa flummiga uttryck "väsentligt lägre nivåer", "ska främjas", "på sikt vara klimatneutral". Mycket floskler med andra ord, men inget om hur staten ska ta tag i frågan.


Samtidigt svämmar havet över av tomburkar, gamla plastpåsar och använda blöjor. Allt har slängts av slutkonsumenter. Det är kanske inte skräpigast i Sverige utan snarare i många andra, fattigare länder. Sakerna har slängts av folk som kanske inte har råd att betala för varorna - de har återanvänt dem, hittat de i containrar och soptunnor. Använt dem och sedan slängt dem. Vem betalar för den kostnaden? Och vad med alla militära sopor som ligger överallt? Senapsgas från andra världskriget, men även modernt avfall som utbränt uran m.m som väst skitar ner med överallt där man ska "rädda folket" och "skapa demokrati". Och överfiskningen, övergödningen, oljedumpningen och alla andra problem som förgiftar våra världshav?


Svaret på det är: internationella överenskommelser. Tyvärr funkar det inte eftersom de nästan aldrig innehåller någon paragraf som talar om vad som händer om man bryter överenskommelsen. Det innebär att de som bryter mot överenskommelsen, eller inte skriver på alls, inte får några sanktioner. Möjligen kanske sämre platser på nästa presskonferens eller elaka blickar från de andra ländernas delegater ... tyvärr är det inte tillräckligt för att folk ska låta bli att bryta mot dem.


Det som fungerar är att vi alla tar ett personligt ansvar och slutar konsumera saker som förgiftar, skitar ner eller på annat sätt förstör vår miljö. Det sker snabbast och enklast genom påbud från staten. Förbud mot vissa ämnen är ett enkelt sätt att få stopp på tillverkningen. Det är också endast genom att något land tar på sig ledartröjan och visar i praktiken vad man faktiskt kan åstadkomma om man vill, som man kan få andra länder att följa efter. Att, som Sverige gör idag, vänta på att alla andra länder "ska komma ifatt" är ett enkelt sätt att göra ingenting och fortfarande bete som som "Bror Duktig".


Så betyget till Moderaterna blir UG. Bättre kan ni! Läs på läxan och försök inte fuska genom att fråga andra vad ni ska tycka. Läs på, utveckla själv egna ordentliga teorier med medföljande analys så kanske ni kan få G i slutet av mandatperioden. Jag hoppas verkligen att ni förbättrar resultatet i den här grenen. För Sveriges skull som måste överleva tre år till med er.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards