Senaste inläggen

Av Petra - 20 juli 2013 13:46

På vägen hem från Almedalen köpte jag fyra pocketböcker medan jag väntade på tåget. Fyra böcker, tänkte jag, det borde ju räcka för resten av semestern.


De första två böckerna var deckare. Som de flesta deckare här i världen är de lättlästa, spännande, men ganska lättuggade. De gick på på tre dagar ... Sedan tog jag mig an en lite matigare bok, Dykvinnan, av Joyce Carol Oates.


Hon är en av mina favoritförfattare. Helt outstanding! Men för det inte alls lättsmält. Nej, hon hoppar vilt fram och tillbaka i historien och i och ur tankarna så att jag som läsare till slut blir helt vilse. Det går inte att sträckläsa Oates. Nä, små, små tuggor i taget får man tugga i sig boken. Det blir en liten njutning efter maten eller några minuter innan jag somnar.


Jag har snart hunnit halvvägs i boken och känner att jag börjar få grepp om vem huvudpersonen är, men det går aldrig att gissa sig till vart boken är på väg. Det är det som är så spännande.


Inte som en deckare, där pusslet presenteras i de första två-tre kapitlen och det blir till en sport att hitta mördaren före polisen eller journalisten eller Kalle Blomkvist eller vem som nu är huvudpersonen i boken. De flesta deckare är grunda, även de som vill vara djupa, men det gör inget eftersom jag läser dem för deras grundhets skull.


Men Oates läser jag för hennes djup. Ibland är det skönt att bara dyka rakt ner i det iskalla vattnet. Känna hur tången slingrar sig runt armar och ben, hindrar en från att nå ytan.


På semestern hinner jag med att läsa Oates. Resten av året är det så mycket i huvudet att jag inte orkar dyka.

Av Petra - 15 juli 2013 13:50

  Ena kattungen har hittat en finfin utsiktsplats. Där kan hon sitta och ha koll på syskonen på trappen.

De är, i sin tur, nästan kamoflage-färgade mot den gråa trappen och de gråa stenarna.  


Nu är de ganska precis två månader och färdiga för avhämtning för den som vill ha en egen kattunge. Jag säljer dem för 250 kr/st och då är de avmaskade, veterinärbesiktade och vaccinerade. Är du inte beredd att lägga 250 kr på ett husdjur som du kommer att ha i ca 10 år så behöver du inte kontakta mig heller. Tycker du å andra sidan att det är en juste deal så är du välkommen att höra av dig.

De är inte vaccinerade o veterinärbesiktade än, men det sker inom en snar framtid.

Här ser ni några av ungarna leka med mammas svans. En alltid lika populär lek.

 

För dig som undrar vilka färger som finns så är det 6 ungar:

  • en svart-vit hane
  • en grå-vit hane
  • en grå hona
  • en mörkt sköldpaddsfärgad hona och
  • två ljust sköldpaddsfärgade honor.
Av Petra - 11 juli 2013 16:50

Igår skrev jag att jag motionerade för fullt. Ni som känner mig vet att det självklart inte handlade om någon fysisk motion! (Har aldrig förstått de som springer runt runt på en löparbana ...) Nä, det handlade förstås om politiska motioner. Skickade in den första idag. Per post. Så det tar väl någon dag innan den kommer fram. Ska bli spännande att se när den diarierförs ... har hört på omvägar att det kan ta lite tid i Nordanstig. Vi kanske är Sveriges Spanien - lite "manana" - det som inte hinns med idag, det gör vi i morgon?

Med en motion om en klimatbudget ska väl även våra tjänstemän få lite att göra ... de har ju inte skött energibokslutet/klimatbokslutet särskilt väl, så där här är en from förhoppning om att klimatarbetet aldrig tappar fart under året utan ständigt är i tankarna på både oss politiker och tjänstemännen.

Men nu är det dags att fortsätta rensa i morotslandet. Har jag tur så hittar jag de försvunna lökarna också. Chiao!

Av Petra - 10 juli 2013 17:00

Jag har suttit vid datorn hela dagen idag och bara väntat på att det ska börja regna. Mina grönsaker behöver det. Annars måste jag ut och vattna och det känns så onödigt eftersom jag VET att det kommer börja regna. Snart.

 

Bondbönor från förra året.

Istället har jag städat i datorn. Rensat ut gamla semesterscheman från 2008, utgångna rapporter och annat, men även skrivit om en del motioner. Motioner som jag skrivit till Sundsvalls kommun - som nu får ett andra liv när jag skickar dem till Nordanstig. Även Nordanstig kan ju behöva revisorer med fullmakt att kolla externa utförare. Även Nordanstig kan ju behöva lite kolonilotter i översiktsplanen. Eller varför inte en klimatbudget. Jag skulle vilja se tjänstemännen strunta i den - som de gör med vår klimatstrategi som ska redovisas varje år ... men som de alltid glömmer bort. Och sedan är det JAG som är besvärlig(!)

Ja, ja, jag antar att det är lättare att vara kommunaltjänsteman i en kommun där ingen bryr sig om sådana futtigheter som klimatet. Hallå, inte kan VI i lilla Nordanstig, göra något åt klimatet!?

Efter att ha läst del 1 av Vänsterpartiets eko-eko-rapport är det lätt att svara emot. Jo, vi har inte bara en möjlighet utan en SKYLDIGHET att göra något åt klimatet.

Men, som vanligt är det enklast att blunda och hoppas på det bästa. Det är konstigt. Läget för omställning kommer inte bli bättre i framtiden - tvärtom så kommer det bli svårare ju längre tiden går - men ändå är det som om alla sitter och väntar in i det längsta ... på vadå? Att någon ska komma och säga att det bara var på låtsas?

Istället är det faktiskt så att de samhällen som HAR ställt om - och det finns flera exempel på det (Storbritannien inför 2:a världskriget, Sovjet efter murens fall, Kuba efter murens fall o.s.v.) - har alla ställt om när de stått framför avgrunden och tittat ner. (Inte alltid till ett klimatsmart samhälle, men de har ställt om.) Det finns ingen annanstans att gå än bakåt. Alla inser det och därför accepterar man det.

När vi nu har den kunskapen med oss i bagaget så borde vi kunna agera INNAN vi står där. För vi vet ju alla att förr eller senare kommer vi hamna där. Och då måste vi alla backa tillbaka.

Av Petra - 10 juli 2013 14:05

Ibland får jag liksom i efterhand, en förståelse för vad som faktiskt hände. När det, de facto, händer är jag så fullt upptagen med det som händer att jag inte är medveten om vad jag gör.


Under hela våren (i ärlighetens namn så började vi i höstas) har jag och My förberett, planerat och organiserat Folkkampanjens seminarier under Almedalsveckan. Självklart är det alltid en massa saker som går fel, som inte hinns med och som "någon annan" skulle gjort. Samtidigt undrar jag hur många organisationer som anordnade 10 seminarier och 3 filmvisningar? Vänsterpartiet anordnade 5 seminarier under torsdagen som var Vänsterpartiets dag i #almedalen . Vi anordnade 3-4 seminarier och filmvisningar per dag i 3 dagar.


Så, om någon organisation är intresserad av att anställa en suverän eventanordnare så hör av er.

Dessutom är jag nog lite mikrofonkåt.

 

Av Petra - 9 juli 2013 16:02

Äntligen hemma igen. Äntligen kan jag lägga upp fötterna, blunda och höra bina surra. För en vecka sedan började min semester, men det har knappast varit semester att åka till Almedalen.


Jag och några kompisar åkte dit med målet att göra kärnkraftsmotståndet synligt. Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen har bestämt sig för att #kärnkraften ska bli en valfråga i #valet14 En del i strategin var att bli mera synliga under Almedalsveckan. Föreningen brukar åka dit och hålla till i tältet, dela ut broschyrer o sälja knappar, värva medlemmar och vifta med flaggor.

 

Foto: Charlotte Thege


Under veckan anordnade vi 9 seminarier på temat "Kärnkraften och ... " De handlade om motståndet, skapelsen, vapnen, ohälsan, avfallet, avvecklingen, kulturen, ekonomin och lögnen samt ett extra seminarium om icke-våld. Dessutom hade vi filmvisning på kvällarna. Allt det här blev möjligt tack vare att vi kunde hyra St. Hansskolan som ligger centralt i Visby.

 

Foto: Charlotte Thege

Här syns Jens Holm och Maj-Britt Theorin diskutera Kärnkraften och vapnen på ett av våra många seminarier.


Jag fick också den stora äran att "grilla" en politiker om kärnkraft:
http://www.svtplay.se/klipp/1330813/partigrillen-centerpartiet


Det kändes också skönt att vara vänsterpartist när den ENDE som nämnde kärnkraftsavveckling var Jonas Sjöstedt! Det tillsammans med Jens Holm som deltog i flera av våra seminarier och på ett mycket övertygande sätt förklarade nödvändigheten av en avveckling av kärnkraften. Härligt!


Det mest fantastiska var nog ändå det gensvar som vi fick på vårt första seminarium där vi samlat representanter för olika organisationer mot kärnkraft/kärnvapen. Jag hoppas att detta blir startskottet för ett mer aktivt samarbete mellan de olika föreningarna. Vi måste fokusera på vårt mål: avveckla kärnkraften och avrusta kärnvapnen. Det fungerar inte om vi bråkar inbördes. Alla var överens om att vi måste arbeta gemensamt och mer fokuserat. Mer effektivt helt enkelt!


Nu har jag verkligen förtjänat min semester.Av Petra - 20 juni 2013 11:38

Igår hände något som kändes fantastiskt. Jag fick för en gång skull möjlighet att faktiskt påverka i min roll som politiker. Folkpartiet hade lagt en motion till landstinget om att endast servera GMO-fri mat (på sjukhusen och folkhögskolor bl.a.) Landstingsstyrelsen föreslog att motionen skulle anses besvarad, med hänvisning till att Inköp Gävleborg i sina kriterier bl.a har ett krav på att livsmedel ska vara GMO-fria. Folkpartiet själva verkade nöjda med svaret. Bockade och tackade.   


Jag, som tjänstgörande ersättare för Vänsterpartiet, hade däremot laddat ett helt batteri med argument för varför motionen skulle bifallas. Efter mitt "brandtal" började det tisslas och tasslas bland majoriteten och jag insåg att centerpartisterna kanske hade vaknat till liv. Jag menar, de är ju dom som producerar maten. De, om några, vill ju ha lokalproducerad mat, och GMO-fritt är ett bra argument för lokalproducerad mat.


Moderaterna gick sedan upp och lade ett kompromissförslag som gick ut på att landstinget skulle bli GMO-fritt vid nästa upphandling. Det tyckte jag var okej och drog tillbaka mitt yrkande. Miljöpartiet (från majoriteten) förklarade sedan att de ändrat ståndpunkt och biföll moderaternas kompromissförslag.


Ett enigt fullmäktige kunde sedan rösta bifall till att landstinget ska bli GMO-fritt! Jag fick ståpäls. Hade det hänt utan mitt brandtal? Jag vet inte. Kanske. Kanske inte. Säkert är i alla fall att de centerpartister som ville yrka bifall fick bra stöd i mitt anförande.


   Med det blev Gävleborg det andra landstinget i Sverige som är GMO-fritt. Jämtland var först, men vi kom på en hedrande andraplats.


Ibland är det skönt att vara politiker. Att kunna göra skillnad. Att få ett helt fullmäktige att svänga. När inte ens motionärens eget parti (själv var han inte tjänstgörande) trodde på ett bifall.


Det ska bli skönt att vara lite ledig i midsommar.


P.S Vill ni veta vilka kommuner och landsting som är GMO-fria? Gå in på www.hejdagmo.se och kolla. Än har de inte noterat att Gävleborg har fattat beslut i frågan, men det hinns med det också.

Av Petra - 17 juni 2013 17:48

Nu är det bråda dagar i kommuner o landsting, skolor o i riksdagen. Dags för skolavslutning, sommaruppehåll o sista fullmäktige innan semestrarna.
På många håll är det viktiga frågor som avhandlas; budgetramar, investeringar, inriktningsbeslut som får konsekvenser i många år framöver.
Då är det viktigt att vi kan lita på att politikerna fattar väl underbyggda beslut.
Då är det viktigt att vi kan lita på att politikerna tar sina förtroenduppdrag på allvar.
Då är det viktigt att vi kan lita på att politikerna röstar efter sitt hjärta och inte för att jävlas.
Med Sverigedemokraterna vet man inte.
Hoppas att Miljöpartiet kommer överens om vilket ben de vill stå på.
Glad sommar!

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

Följ bloggen

Följ Petras blogg med Blogkeen
Följ Petras blogg med Bloglovin'

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se