Senaste inläggen

Av Petra - 23 februari 2010 10:35

Under den sista veckan har det varit ett herrans liv om Nordanstig - platsen som Gud glömde (eller?). Anledningen är förstås den (ö)kända fullmäktigemotionen som verkar ha delat Sverige i två delar: de som aldrig kommer att åka till Nordanstig (eller blunda när de åker förbi med tåget) och de som omedelbart kommer att flytta hit och stanna för resten av livet.


Jag tänker inte spä på den infekterade vargdebatten genom att komma med en massa hatiska tillmälen om motdebattanterna. Istället vill jag ta tillfället i akt för att förklara hur jag tänkte när jag röstade.


När jag först hörde talas om motionen var det via andra politiker som skrattande sa att nu har det nog slagit runt för Sven-Erik ... eller tänkte han att vi skulle bygga rovdjursstängsel runt kommungränsen?


Efter att själv ha läst igenom motionen så förstod jag inte riktigt vad det var som var så roligt. I motionen stod inget om att ge jägarna tillstånd att skjuta på allt grått som rörde sig. Inte heller talades där om något rovdjursstängsel eller gränskontroller ...


Istället läste jag en lång och engagerad motion som skrivits av en person som är väl insatt i ämnet och som förstått problematiken med stora rovdjur. Vi har i Sverige skyddat de stora rovdjuren (varg, björn, lo, järv och kungsörn) för att förhindra att de utrotas. Problemet är att dessa djur , som är mycket högt stående och intelligenta varelser, snabbt förstår att människan inte är farlig. Alltså är det ofarligt att befinna sig i bebyggda trakter. Vi har exempel på s.k soptunnebjörnar som äter ur soptunnor, välter dem och i allmänhet rör sig på och nära tomter.Det är inte ofarligt för människan.


Det är naivt att tro att vargen skulle vara annorlunda skapt än björnen. I de delar av Sverige där det finns mycket varg har man också stora problem med att de tar hundar, får, getter och t.o.m nötkreatur. Förutom det lidande som drabbar de enskilda djuren och deras ägare, så drabbas befolkningen även ekonomiskt då ersättningen inte alltid ersätter det fulla värdet.


Nordanstig är en stor kommun med minskande befolkning. Främsta anledningen till att folk bosätter sig här är att man vill ha nära till jakt, fiske, bärplockning, möjlighet att vara i naturen och att ha djur. Vi har t.ex många hästägare som trivs i Nordanstig för att det är nära till både Hudiksvall och Sundsvall (arbete och affärer), men även till vildmarken.


För mig är det självklart att människan kommer i första hand när det gäller bebyggda trakter. Globalt sett är inte vargen utrotningshotad. Tvärtom finns den i mängder. Det finns heller ingen "svensk" eller "nordisk" ras då i stort sett alla individer är invandrade österifrån. Därför ser jag inte något problem med att vi i Nordanstig säger ifrån till Naturvårdsverket och länsstyrelsen: Nej tack! Vi vill inte att ni planterar in varg hos oss.


På samma sätt har en kommun möjlighet att symboliskt utropa sig till en GMO-fri kommun. Det betyder inte att kommunen kan förbjuda jordbrukarna att odla GMO-grödor, men det är ett uttalande som visar var man står i frågan.

Av Petra - 12 december 2009 21:02

Vill tipsa om ett intressant program som gick på SVT tidigare i kväll.

Av Petra - 15 augusti 2009 18:21

Kommer hem trött, trött, trött efter en heldag i Hassela. Medeltiden är tillbaka. Hoppas att ni känner historiens vingslag för nästa vecka landar vi i Forsa i Hälsingland.

Jag är naturligtvis med där också. Säljer honung, bivaxljus och mitt världsberömda nässelbröd. Förhoppningsvis hinner jag bli färdig med mina nya sommarskor tills dess. Börjar få upp snitsen ordentligt nu. Särskilt sedan skomakaren var bussig och fixade en enkel "skomakarstol" åt mig. Tyvärr är inte materialet särskilt billigt; ca 800 spänn får du räkna med till ett par rejäla doningar ... bara i materialkostnad alltså!

Dagens medeltidsdag blev ändå lite av en besvikelse för mig. Alltför många deltagare hade inte ens ansträngt sig för att se "medeltida" ut. Jag menar, sitter man och kränger honung i plastburkar, badsalt i plastbyttor och dessutom har på sig ett rosa linne med plasttryck ... allvarligt. Då har man inget att göra på en medeltida marknad. Jag kan förstå att inte alla har råd, tid eller möjlighet att fixa en komplett utstyrsel, men man kan väl i alla fall försöka? Och inte sitta i en New York Rangers-keps ... eller är det för mycket begärt?

Nä, ni knallar som inte orkar göra er det besväret att fundera över er garderob och vilka varor som ni ska ta med er, ni tillför inget till medeltiden. Tvärtom, så förstör ni stämningen och atmosfären. Det som man möjligen skulle kunna tänka sig att besökarna betalar inträde för att få se. Förutom alla övriga programpunkter vill säga. Där måste jag säga att årets program verkar vara ovanligt späckat. Faktiskt så späckat att man har hållt på hela sommaren. T.ex så har man haft ett kafé öppet. Tyvärr verkar inte ens lokalbefolkningen orkat masa sig dit, fast de lovat.

Av Petra - 1 augusti 2009 11:59

Under det senaste året har jag  tillbringat mycket tid med att läsa om hur vårt västerländska banksystem fungerar. Till en början trodde jag inte mina ögon och öron, men när jag fick det konfirmerat av f.d bankekonomer och andra sakkunniga så måste jag till slut erkänna faktum.


Du tror kanske att det är Riksbanken som ger ut pengar i Sverige? Så naivt! Så godtroget! Så vanligt! Visst, de trycker sedlar och gjuter mynt så att det ska räcka till när vi handlar i affären, men så mycket mer är det inte. De allra flesta pengarna (ca 90-95 % enligt säkra källor) skapas av bankerna, som genom ett trollslag. När du lånar av banken så hjälper du samtidigt banken att skapa nya pengar. För de pengar som du får låna, de finns inte ... inte än. Så snart lånehandlingarna är färdiga så skriver banken in pengarna på ditt bankkonto, eller hur? För du har väl aldrig lånat pengar från banken och gått ut med dem i en kasse? Nä, tänkte inte det heller. Alternativt sätts pengarna in direkt på någon annans konto (husägarens, t.ex om ni ska låna till ett hus). Det viktiga i sammanhanget är att du inte ser dem. För de finns bara i din och bankens fantasi ... Pengarna skapas för att balansera upp lånet i bankens bokföring och finns där tills du har betalat tillbaka lånet. För varje amortering du gör så försvinner lika mycket pengar från den totala pengamängden.


Det är därför som bankerna alltid sänker räntan i lågkonjunkturer; folk vill inte låna och försöker skynda sig att amortera av de skulder man har. Det gör att den totala mängden pengar minskar ... vilket ökar och förlänger lågkonjunkturen.


Det som gör mig mest förbannad är ändå att bankerna skapar kapitalet - som lånas ut. Den som lånar måste dock betala tillbaka lånet OCH ränta till banken. Varför ska man behöva betala ränta? Det är ju JAG som har skapat pengarna ... när jag lånade. Om inte jag hade lånat pengarna, så hade banken inte haft de pengarna ... alltså är det inte bankens pengar. Varför ska banken få ränta för att den lånar ut pengar som inte är deras? Pengar som inte finns?


Ah, det är väl inget att bråka om, tänker du. Jo, men det är ett mycket stort problem eftersom banken (och jag) inte skapar pengar som täcker räntan. Med vilka pengar ska jag då betala räntan? Du får väl arbeta ihop dem på annat vis då, tänker du, vilken gnällig djävul ...! Ja, det kan hända att jag verkar gnällig, men problemet är ju att det bara finns ca 5-10 % riktiga pengar i omlopp. Resten är skapade genom banklån och är alltså redan reserverade för amorteringarna.


Det här är ett stort problem och som är orsaken till att vi med jämna mellanrum får ekonomiska kriser av olika slag. Vårt ekonomiska system bygger nämligen på att vi hela tiden måste skuldsätta oss mer och mer och mer. Annars spricker uträkningen och pengarna räcker inte till. För när vi amorterar så minskar pengamängden lika mycket ... alltså måste vi öka utlåningen så att vi hela tiden har en lite större utlåning än igår. Om inte, så kraschar systemet med utförsäljningar och konkurser som följd.

Är det smart att ha ett ekonomiskt system med en inbyggd bugg som regelbundet skapar bankkriser och krascher?

Av Petra - 26 mars 2009 11:49

Vågar knappt läsa DN längre ... varje dag har regeringen gjort något nytt; kommit med ett förslag eller gjort ett uttalande. Ofta är det snabba ryck som gäller, och jag kan förstå dem. Har man fått sitta på reservbänken i över 20 år så vill man uppnå resultat när man får komma in på plan och spela.

Tyvärr är det inte av godo för oss medborgare. De stressar igenom remisserna och fattar beslut - som de sedan får ta tillbaka.

Nu ska de tydligen lösa problemet med alla tågförseningar. Normala människor hade tittat på helheten, funderat och sagt: Ja, tåg, det är ett bra fortskaffningsmedel och när oljan håller på att ta slut så kommer antagligen intresset för tågresande att öka ännu mer. Redan idag har vi problem med väntetider. Väntetider som helt enkelt beror på att tågen måste stå och vänta på varandra vid s.k mötesplatser. Många sträckor har nämligen bara enkelspår. Och nu när det är lågkonjunktur, finanskris och en skenande arbetslöshet så kan vi ju passa på att investera lite. Bygga dubbelspår över hela Sverige. Dessutom är det ju bättre för miljön, ju fler som åker kollektivt så vi skulle kunna subventionera tågbiljetterna så ännu fler har råd att åka tåg.

Istället så säger regeringen: Oj, vi har för många och långa väntetider på tågen. Eftersom det är SJ som kör tågen och SJ är statligt så måste det bero på det. Vi privatiserar tågen så löser sig allt.

Allvarligt. De som vet vad kommunism är, brukar skrattande säga att det är en fin tanke, men den kan aldrig förverkligas eftersom folk är sig själva närmast och inte så solidariska som krävs för ett verkligt kommunistiskt samhälle. Men det här tar priset. Om vi privatiserar så kommer allt att lösa sig eftersom marknaden är bäst.

Ingen förklaring behövs. Bara så. Är det något som är en religion så är det väl tron på marknadskrafterna. 

Hoppas vi överlever tills nästa val.

Av Petra - 7 mars 2009 16:40

Det är inte ofta jag tar mig tid att skriva här i bloggen. Borde väl vara lite mer ordningssam. Men nu kan jag bara inte låta bli.


Jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag fick höra en folkpartistisk riksdagskvinna på fullt allvar säga att "Israel var den enda demokratin i området".


Jag vet inte riktigt hur hon definierar demokrati, men fick höra att om det var demokrati så skulle alla ha lika rättigheter, alla ha rösträtt och homosexuella kunna gå fredade på gatorna.


Alltså, vi kan diskutera mycket, men ordet demokrati betyder ordagrant folkstyre. Det enda som krävs är då att alla medborgare på lika villkor ska kunna delta i val (och bilda partier). Vad jag vet så är Hamas folkvalda - även om inte resten av världen vill erkänna det.


Demokrati ger inte per automatik ett jämställt samhälle (titta bara på vårt eget där kvinnor har 70 % av mannens inkomster). Folket kan faktiskt välja ett nazistiskt styre ... eller i folkomröstning rösta för dödsstraff ... eller göra alla möjliga dumheter. Men det är FOLKET som bestämmer; folkstyre: demokrati.


Sedan kan man väl poängtera att alla medborgare i Israel inte får rösta. Du måste ha gjort värnplikten (på ca 2 år). För att få göra värnplikten ska du också bli godkänd ...?!


Nu kommer säkert min blogg att bli hackad i småbitar. Jag kommer drunkna i kommentarer från folk som kallar mig fascist och antisemit. Men vet du vad. Jag kommer alltid att stå på den lilla människans sida. Och i det här fallet så är det palestinerna som är den svagare parten. Man kan inte leva i en offer-roll bara för att ens släkt har blivit förföljd i andra tider. Det här är 2000-talet och vi måste ta ansvar för våra egna handlingar. Inte leva i det förflutna.












Av Petra - 19 januari 2009 14:51
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=875191

Jag blir så trött på dessa grannar som aldrig kan lära sig att leva med varandras fel och brister.

Egentligen så är det européernas fel från början. Hade inte vi kolonialiserat, och sedan gett bort delar av Mellanöstern utan att bry oss om de redan bofasta så hade inte detta hänt. 

Det är också vårt fel att judarna nästan blev utrotade, inte palestiniernas. Men det är inte oss som judarna, förlåt, israelerna är förbannade på. Nä, det är de mark- och bostadslösa palestinierna som råkar ut för deras vrede.

När jag läser Jackie Jakubowskis inlägg på DN:s webbplats så blir jag bara paff. Egentligen borde jag väl inte bli förvånad, men att Israel fortfarande, efter över 50 års ockupation av grannländerna, ser sig som offret i sammanhanget är bara för mycket.

Ja, det var hemskt det som hände i 1930-talets Nazityskland.

Ja, det är klart att judarna också har rätt att leva i fred.

Nej, de har inte rätt att ta någon annans mark bara för att de hävdar att det var deras för 2000 år sedan ... 


och bara för sakens skull ... jag anser inte att palestinierna har betett sig helt vuxet heller. Fast man kan ju tycka att när de visar demokratisk vilja och väljer sina ledare i demokratiska val så borde omvärlden visa respekt för detta. Även om man tycker att de valt fel. Jag menar, inte har vi bojkottat USA fast de valt Bush ... flera gånger dessutom. Nä, amerikanarna har fått den president som de förtjänar, vilket är mer än vad man kan säga om palestinierna.


Varför verkar det så självklart för alla att det ska vara två stater där nere? Varför dela upp landet emellan sig. Precis som om man inte kunde samsas ... Blir det bättre med en gräns emellan? Nä, sätt både Israel och Palestina under förmyndarskap och låt FN leda landet tills de har mognat och klarar ut att själva förrätta demokratiska val, samsas med en gemensam polis och militär. Tvinga barnen att gå i gemensamma skolor så att de lär sig att vi alla faktiskt är människor. Apartheid har aldrig lett till något gott. Se på USA. Se på Sydafrika.


Skäms Israel! Som storebror har du störst ansvar att se till att ni skärper er. Annars kanske vi ringer på Supernanny. Hon kan nog få er på andra tankar. Några år i skämshörnet ska nog få er att bättra ert beteende.

Men hur många barn hinner dö innan dess?

Av Petra - 19 december 2008 17:53

De allra flesta tycker att det är bra att alla har rätt att gå och åka på vägarna i Sverige. Det finns i och för sig några envisa neoliberaler som helst vill att allt ska vara privata ... men förutom dem så tror jag att vi är ganska överens om att det är bra med allmänna vägar. De vägar som inte staten eller kommunen äger är i och för sig privat, men oftast får de statsbidrag för att alla vi andra ska ha rätt att använda dem - gratis.


På samma sätt är det med järnvägen. Det är staten, i form av Banverket, som äger den infrastrukturen. På vissa ställen finns även kommunala eller landstingsägda järnvägar som tunnelbanenätet i Stockholm t.ex Men det är vi skattebetalare som äger den. I en eller annan form. Och det är bra. Det betyder att vi kan vara med och bestämma hur och till vad den ska användas. Vi kan också bestämma oss för att ha gemensamma regler - som att vi har högertrafik, trafikmärken som betyder samma sak över hela landet o.s.v


Så är det inte inom andra områden. T.ex inom den finansiella sektorn. Bankgirosystemet, uttagsautomaterna och dataclearingen är tre områden där själva infrastrukturen ägs av de stora elefanterna inom finanssektorn. De kan via sitt övertag förhindra konkurrens från uppstickare. Höga anslutningsavgifter hindrar dem från att ansluta sig och därmed kan deras kunder inte komma åt den infrastrukturen som borde vara en självklar rättighet för alla bankkunder.

Därför bör staten kräva att de delarna förstatligas eller läggs under statlig tillsyn så att man kan se till att inte vissa bankkunder behöver betala mer än andra för rätten att kunna ta ut sina pengar vare sig det handlar om överföringar eller rena uttag.


Därför tycker jag att det är utmärkt att vänsterpartiets riksdagsgrupps ekonomilag har med det som ett krav när de argumenterar för en finanskommission som ska komma med förslag till förbättringar av den finansiella strukturen och för att förhindra framtida finanskriser.

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skapa flashcards