Senaste inläggen

Av Petra - 22 april 2010 11:14

Strömavbrott mellan åtta och elva. Fick reda på det av två förvånade elgubbar som kom traskande efter vägen. Förvånade över att någon bodde här borta i skogen.

Strömavbrottet gjorde att jag fick koka kaffe på vedspisen. Gröten likaså. Passade på att slänga in en tjälknöl i ugnen - när den ändå var igång ...

Passade på att plantera om squashplantorna, resten av vitkålen, broccolin och lite annat. Var tvungen att rensa i fönstret för att plantlådorna skulle få plats, men jag låter adventsljusstaken stå kvar - herregud, snart är det ju jul igen och den ska fram.

När strömmen kommer tillbaka och TV:n går igång hör jag att man fortfarande diskuterar otroheten i kungahuset. Vilken ickenyhet! Vem bryr sig vem/vilka de knullar med? Det märks att vulkanaskan är på tillbakagång och att flygtrafiken kommit igång igen när man toppar med en sådan "nyhet".

Varför är det så svårt att diskutera världssvälten, det ekonomiska systemet och energitopparna? Riktigt akuta frågor, men knappast lika sexiga och bildmässiga som kungahuset ...

Vi får väl hoppas att det inte är kungahuset som toppar på löpsedlarna under valspurten ... för gör de det så är det åt h-e.

Av Petra - 21 april 2010 07:22

En stunds eftertanke - på biblioteket.

Springer fram och tillbaka - ständigt försenad.

Folk river och sliter

- drar ner mig i skiten och trampar:

Det är ditt eget fel!

Det är du som är dålig!

Inte tillräckligt snabbt. Inte tillräckligt bra. Inte tillräckligt organiserat.


Varför är ansvaret mitt? Att organisera ditt arbete?

Visst, varför inte. Jag fakturerar ...

för du tror väl inte att det är gratis

- att kasta skit på andra?

Tror du på allvar att jag gratis ska utföra ditt arbete som du lyfter lön för?


Då är du dummare än jag trodde.

Av Petra - 19 april 2010 22:16

Tillbaka hemma efter en späckad dag som avslutats med ett uppsamlingsmöte inför Framtidsveckan i Hälsingland. Mötet var både positivt och negativt. Negativt för att få kom - jag visste dock innan att många skulle prioritera att jobba praktiskt inför sina egna arrangemang nästa vecka. Positivt för att kommunledningen äntligen lyckades masa sig iväg på ett möte. Det var dock en del sura miner därifrån - jag nämner inga namn - tjänstemän som klagade på marknadsföringen av hela arrangemanget.

Jag försökte förklara att själva poängen med Framtidsveckan är att gräsrötterna själva ska komma med idéer, planera och genomföra - istället för att klaga på "någon annan" som inte gör något. Någon som känner igen det? Tänkte väl det.

Det känns lite övermaga av en välbetald tjänsteman att komma och klaga på att de ideella föreningarna - utan anställda - arbetar för dåligt och för oorganiserat. - Bra idé, sa jag istället. Gör det! Men nej, då. Han tyckte att det var JAG som skulle göra det eftersom jag "representerade" arrangören. Suck. Med dårar kan man inte diskutera.

Ja, ja. Det känns i alla fall som att det finns hopp för framtiden -trots de isländska vulkanernas oförtrutna lavasprutande. I framtiden får vi cykelsemestra på Gotland eller segla längs Jungfrukusten. Här finns fullt av smultronställen - och än så länge ingen synlig aska.

Välkomna!

Av Petra - 17 april 2010 12:16

Vid årsskiftet 2009/2010 fanns det ungefär 372 miljoner utelöpande sedlar till ett värde av 104,6 miljarder kronor.
(http://www.riksbank.se/templates/SectionStart.aspx?id=8730)

Enligt samma webbsida fanns det totalt ca 106,5 miljarder kr i sedlar och mynt 2009.
(http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=23838)

Statsskulden jan 2010              1 167 574 miljoner kr (= 1 267,5 miljarder kr)
(https://www.riksgalden.se/templates/RGK_Templates/TwoColumnPage____586.aspx laddat ner kalkylblad: statsskulden_utveckling_manad.xls)

Statsskulden är alltså mer än tio gånger större än den totala mängden sedlar och mynt. Hur är det möjligt?

Enligt Riksgäldens webbsida så består en del av statsskulden av lån i utländsk valuta. Rättare sagt ca 28,4 %. Övrigt är statsobligationer, statsskuldväxlar, realobligationer och privatmarknadsupplåning. (https://www.riksgalden.se/templates/RGK_Templates/TwoColumnPage____863.aspx)

71,6 % av statsskulden är alltså skuld i svenska pengar. 71,6 % av 1 267,5 miljarder = 907,5 miljarder kr. Men så mycket pengar finns inte … eller gör de?

Det här kan ju verka otroligt ointressant. Vad vill människan? Vad är hon ute efter?

Ja, det skulle kunna vara ointressant om det inte vore så att det påverkar ditt och mitt liv. Varje dag.

Från början fanns inte pengar. Man bytte livsnödvändigheter med varandra: en säck rovor mot 5 spannar mjölk, 1 get mot 10 alnar kläde. Med tiden insåg man att det var krångligt. Man behövde ett system som var enklare och med metallerna – som ansågs värdefulla – hade man ett enkelt mått som gjorde det möjligt att byta varor med varandra. Metallerna fick ett värde som accepterades av alla och därmed kunde man sälja och köpa varor och tjänster med alla.

Det fanns inte mer pengar än det fanns metaller. Att samla på sig dem blev ett sätt att kontrollera marknaden. Vartefter tiden gick blev även de s.k kreditivsedlarna och transportsedlarna vanligare. Det stod tydligt uttryckt på sedlarna att de kunde lösas in mot motsvarande mängd i mynt eller guld.

Idag består den allra största pengamängden av digitala pengar, d.v.s pengar som bara finns digitalt. Varje gång du betalar med kort eller betalar räkningarna via internet istället för över disk så använder du digitala pengar istället för fysiska (=sedlar och mynt). Den här digitala pengamängden är många gånger större än den verkliga mängden pengar och begränsas inte heller av det verkliga värdet av vad som produceras i landet. Det är istället bankerna som trollar fram dem ur tomma luften och sedan lånar ut dem till privatpersoner, företag … och staten.

Varför ska bankerna få tjäna pengar på att låna ut dem till staten?

Vad är egentligen skillnaden om staten själv trollar fram dem digitalt – istället för att bankerna gör det?

Av Petra - 16 april 2010 19:34

Nu har det hänt. Naturen har tröttnat på mänsklighetens tröghet att förändra sitt beteende. När ska vi människor förstå att livet inte handlar om att jobba, jobba, jobba som en galning, shoppa loss och sedan flyga till Thailand på semestern.


När vi står här handfallna och funderar vad vi ska göra för att ändra riktning på våra liv; hur ska vi förändra oss så att vi kan ge en ofördärvad jord i arv till våra barn och barnbarn? Ja, då visar naturen med all tydlighet att livet faktiskt fortsätter även om all flygtrafik i hela Europa stannar. Inte bara EN flygplats, utan ALLA. Där kan terroristerna slänga sig i väggen. Ingen slår en naturkraft, och vad kan vara en större naturkraft än en lavasprutande vulkan?

Vi människor har bara att vänta och se. Vi får ta tåget, bussen eller, i värsta fall, taxi. Men livet går vidare. Människan har en fantastisk förmåga att anpassa sig till alla sorters situationer. Och idag finns inte möjligheten att flyga. OK. Då bokar vi tåget istället.

Tänk tanken att detta var det normala ... vad är problemet? Det som är problemet idag är ju att alla som bokat flygbiljett drabbas, men om inte flyget finns som alternativ så bokar man ju inte en flygbiljett. Det går inte att ha sammanträde i Stockholm på förmiddagen och gå på teater i London på kvällen. So what? Man måste inte göra allting samma dag.

Tänk lite långsammare istället. Tänk efter, innan.

Tid är en bristvara i dagens samhälle. De som har tid - har inte pengar och de som har pengar - har inte tid. Att inte se flyget som ett alternativ är inte en begränsning utan en möjlighet. En möjlighet att fördela både tid och pengar mer jämnt över befolkningen. På så sätt blir vi alla vinnare.

Av Petra - 19 mars 2010 11:40

Efter att ha varit biodlare i liten skala i några år så har jag funderat på att satsa lite mer - kanske inte på heltid, men som en deltidssysselsättning. Eftersom jag inte har någon fast anställning, utan jobbar lite här och lite där ... så kan det vara bra med en fast inkomst.


Allt eftersom den gamla generationens biodlare har slutat så har det uppstått en brist på svensk honung. Dessutom har vi nu en trend där lokalt odlad mat är i centrum, vilket gör efterfrågan än större. Att det faktiskt blivit lite av en kris i branschen kan man lätt se om man har insyn. Svensk Honungsförädling - ett dotterföretag till SBR som köper in honung - har slagit på stora trumman för att få fler biodlare att sälja honung till dem. De tillhandahåller kupor mot att man levererar en viss mängd honung under tre år. Eftersom man då får mindre betalt för honungen så "kostar" kuporna sammanlagt 1100 kr/st. eftersom de övergår till biodlarens ägo efter full leverans. Jämför med ordinarie pris om du köper samma material; kupa, ramar, vax m.m kostar ca 5500 kr. Du tjänar alltså ca 4400 kr/kupa - och du slipper ligga ute med pengar.


Det är inget dåligt tillfälle att utöka sin biodling, men knappast något för den som tänkt starta. De kan istället vända sig till närmaste biodlarförening som kan hjälpa till med både nybörjarkurs och inköp av det första samhället.


Själv har jag tänkt utöka och hoppas få tag på dels begagnade kupor till bra pris, dels skriva avtal med Svensk Honungsförädling. För att få ut ett rimligt pris ska jag försöka ta fram unika honungsprodukter ... bl.a har jag köpt en pollenfälla och ska försöka mig på att förädla denna nyttiga produkt.


Men, som alltid handlar mycket om pengar. Även om man inte kan kalla biodling för en kapitalintensiv industri, så krävs det lite startkapital. Vi får se vad jag kan gräva fram ... kanske kan jag spä på med ett JAK-lån som alltid är fördelaktigt att ta om man behöver pengar.

Av Petra - 5 mars 2010 18:09

På den östra kanten av kommunen verkar det ha utbrutit ett regelrätt uppror mot kommunalpolitikernas beslut om att minska antalet högstadieskolor till en (1 st.). Egentligen tror jag att alla förstår varför vi endast behöver en skola. Precis som i resten av Sverige så minskar antalet barn och därmed också behovet av lärare och lokaler.


För att ge alla barn samma möjligheter till en bra utbildning med valmöjligheter vad gäller språk och andra tillval så är det naturligt att samla alla klasser på samma ort. På så sätt kan vi använda lärarnas specialbehörigheter på ett bättre sätt.


Nä, problemet verkar inte vara att vi ska dra ner antalet skolor. Problemet verkar istället vara att man har beslutat att den ska ligga i Bergsjö - den mest centrala orten i vår kommun. Den ort som de allra flesta elever har ungefär lika lång väg till. Eleverna i Strömsbruk och Stocka har ca 2,5 mil till Bergsjö, Hasselaeleverna ungefär 2-3 mil och eleverna från Ilsbo, Gnarp, Jättendal och Harmånger har mellan 1-1,5 mil till skolan.


Varför detta skulle vara ett så oöverstigligt hinder för eleverna på östra kanten har jag inte förstått. Själv ser jag bara fördelar: detta kräver en mer utbyggd kollektivtrafik, nordanstigseleverna lär känna varandra och vi frigör byggnader som kan användas till annat ändamål.


En annan skola som jag egentligen inte förstår varför man behåller är Fröstuna - i Jättendal där jag bor - som är en väldigt liten enhet och där eleverna mycket väl skulle kunna delas upp i Gnarp och Harmånger.


Men som alltid handlar det nog om att politikerna är fega. Det är nackdelen med representativ demokrati; att ständigt slänga morötter efter väljarkåren i hopp om att bli omvald. Samtidigt är det faktiskt så att när väljaren bara behöver ta hänsyn till sin egen situation så måste politikerna - oavsett nivå - ta hänsyn till det allmännas bästa.


Så det som är till gagn för allmänheten i stort, kan vara till nackdel för mig som privatperson. T.ex att lägga ner byskolan för att spara pengar eller dra dubbelspår över mitt hus för att undvika kaos i tågtrafiken ...


Så vad ska man då göra?


Hur ska man då rösta?

Av Petra - 3 mars 2010 14:17

I dagarna har det tydligen varit mycket diskussioner kring RUT-avdraget. Enligt borgarna kommer ju över 11 000 människor bli arbetslösa om vänstern kommer till makten i höst. Naturligtvis bryr vi oss inte om dem eftersom det är kvinnor(!) och vi har ett underliggande förakt för kvinnor(?)


Jomen, visst. Så måste det vara. För det kan ju inte handla om att det är bättre att de skattepengar som vi alla (förhoppningsvis) är med och betalar, ska gå till det gemensamma bästa. Inte för att ge höginkomsttagarna rabatt på sin städhjälp. Jo, för det är faktiskt mest höginkomsttagare som har råd att hålla sig med egen städhjälp. Surprise!


Istället för att subventionera privat städhjälp kan vi ju införa 6 timmars arbetsdag för alla. Då kan ingen skylla på tidsbrist för att man inte hinner städa ... Sedan kan de stackars arbetslösa städerskorna få arbete i det allmänna. Du anar inte hur mycket jobb som skulle behöva göras ute i de kommunala och statliga verksamheterna. Efter svångremsåren med Göran Persson och, nu, Anders Borgs utförsäljningsfest så har de flesta kommunerna fått banta ner sina verksamheter till ett minimum ... för balanskravet kommer ju i första hand ...

... före sådana petitesser som lagstadgad barnomsorg, grundskola, äldreomsorg och handikappomsorg ...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards