Direktlänk till inlägg 3 oktober 2013

Varför regeringens politik inte ger fler jobb

Av Petra - 3 oktober 2013 13:22

Förra veckan offentliggjorde regeringen sitt förslag till #budget för 2014 o i dagarna får vi reda på oppositionens förslag. Regeringen anser sig stå för en "arbetslinje" - det ska löna sig att jobba, eller annorlunda uttryckt: det ska fanimig svida att vara arbetslös, sjuk eller på annat sätt stå utanför arbetsmarknaden. Du ska veta att du är värdelös och ligger samhället till last!


Istället klappar man dem med arbete på ryggen och säger "Duktig vovve! Nu ska du få ett riktigt saftigt köttben!". Problemet är att de duktiga vovvarna redan är proppmätta. De har arbete och lön, och har de sista åren fått behålla allt mer av lönen. Tanken som regeringen har är ju att när de får mer pengar i plånboken kan de köpa massor av köttben i form av bostad, ny miljöbil o gå på restaurang. Istället för att "låta pengarna arbeta" lägger man dem istället på hög - på banken eller investerar i fonder - där de knappast gör någon nytta för samhället i stort.


Tänk istället att vi ger mer pengar till dem med störst behov - till lågavlönade, ensamstående föräldrar som tvingas jobba deltid och till den offentliga sektorn.


Den offentliga sektorn är en del av samhällsekonomin som de senaste åren gått på svältkost. Eftersom regeringen velat sänka skatten för de redan rika, har kommuner o landsting inte kunnat räkna upp statbidragen. Statsbidragen är en stor och viktig del av den kommunala budgeten och när de inte räknas upp (samtidigt som lönerna går upp och inflationen i övrigt äter upp värdet på pengarna) blir det en kost med mindre och mindre näring. Samtidigt räknar vi med att den offentliga sektorn ska springa lika fort - eller helst    fortare. Men alla seriösa hundägare vet att en jakthund som ska springa fort - en jakthund som ska prestera - behöver näringsrikt foder, väl avvägd träning och jobba med en bra jägare. Den här regeringen är ingen bra hundägare.


Regeringen ger offentliga sektorn mindre och sämre mat än någonsin förr, tränar för hårt - de påtvingade privatiseringarna (LOV m.fl.) leder till anorexi och träningshysteri, vilket alla vet inte är bra för en hälsosam kropp. Dessutom är både jägare och hundägare arroganta och högfärdstokiga, så säkra på den egna träningsmetoden att de inte bryr sig om att kontrollera hur hunden mår. Istället ägnar de sin tid åt att kontrollera tidtagaruret - så att det fungerar ordentligt - men struntar i regelbundna veterinärkontroller. De ägnar tid åt att mäta antalet sprungna kilometer och antalet skall, men struntar i att mäta det som betyder något - fungerar metoden? Kan jakthunden jaga? Eller gör hunden bara sådant som ger beröm och köttben?


För att det svenska samhället ska komma på fötter krävs att en större andel av intäkterna går till skatter så att vi med dem kan ge alla en likvärdig skola, vård för dem som behöver och en värdig omsorg.


Dessutom kommer vi behöva ställa om vårt sätt att tänka. Idag tänker många endast på sig själv, men med ett sånt synsätt kan samhället aldrig orka med att klara av alla de utmaningar som klimatförändringarna, peak oil, peak fosfor samt den framtida kollapsen av det ekonomiska systemet ställer oss inför. Kanske är det så att vi måste börja odla våra egna morötter. För att vi alla ska få tid till det måste vi DELA på arbetsbördan och arbeta tillsammans. En och en står vi oss slätt, men tillsammans kan vi ta oss an alla svårigheter som framtiden bär med sig.


Vi tror kanske gärna att det är politikerna som ska ha svaret på alla frågor om framtiden; lösningarna på alla   problem, men så tror inte jag. Jag tror att om politikerna är kloka så går de till folket för att där hitta svaret och lösningarna.


Den här veckan är det #Framtidsveckan i Västernorrland och på tisdagen var Jens Holm ( @holmjens ) i Sundsvall för ett "Inspirationssamtal" om klimatet. Där blev det tydligt att politikerna har stora möjligheter att påverka åt vilket håll samhället ska gå. Det krävs dock att folket förstår och arbetar mot samma mål för att resultatet ska bli bra. Publiken deltog aktivt i samtalet och menade att det inte går att vänta på politikerna - de gör inget - bättre då att gräva där man står. Om alla ställer om sina liv så blir resultatet så mycket bättre - snabbare - än om politikerna satsar pengar i storskaliga investeringar som järnväg, miljöbilar och annat - som egentligen bara ökar påfrestningen ännu mer på naturen.


Jag tror att bägge sidor har rätt. Det krävs att var och en tar sitt ansvar; ställer om sig själv, sin familj och sitt lokalsamhälle, men det krävs även en politik som drar åt samma håll. Vi behöver varandra - och framför allt så behöver vi varandras erfarenheter.


Här kan du se ett exempel på vad som kan hända när vi börjar prata med varandra:


 
 
Ingen bild

Anders

25 december 2013 11:22

Detta är den bakomliggande, djupa orsaken.
http://positivapengar.weebly.com/videokurs-banking-101.html

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

Följ bloggen

Följ Petras blogg med Blogkeen
Följ Petras blogg med Bloglovin'

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se