Direktlänk till inlägg 24 februari 2013

Riskbedömningar

Av Petra - 24 februari 2013 11:49




VARNING!

 

för kärnkraftsindustrins riskbedömningar

 

 

På senaste tiden har de kommit allt oftare och med allt kortare mellanrum. Vadå? undrar du. Notiserna om kärnkraftverk som akut har stoppats på grund av plötsliga fel eller att myndigheterna kräver det. Oskarshamn 2 står under särskild tillsyn och får inte starta utan myndighetens godkännande. Westinghouse - det relativt okända kärnbränsleföretaget som har anläggningar i Västerås - har sedan 1980-talet haft felaktiga avloppsledningar, vilket lett till att det i över 25 års tid läckt ut radioaktivt vatten rakt ut i naturen. Grattis alla västeråsare! Inte. Nu senast var det Ringhals som läckte ut ånga (radioaktiv såklart) och där ledningen medger att man inte har koll på alla rutiner. Allvarligt!?


 



I Sverige har miljömyndigheterna stort förtroende för företag och andra med miljöfarlig verksamhet. Därför har vi något som kallas "egenkontroll". Det innebär i korthet att företagaren skriver ner vad man gör för att minimera miljöriskerna (det handlar även om smittorisker m.m för livsmedel). Där kan till exempel stå att man förvarar bensin i brandsäkra utrymmen eller att man inte skär kyckling på samma skärbräde som man använt att skala potatis på ... Och det fungerar ju i de flesta fall ganska bra. De allra flesta företagare är ärliga och hyggliga människor som inte VILL skada sina kunder och grannar. Skulle någon, mot förmodan, få magsjuka av dagens lunch så är ju ändå skadan begränsad till de gäster man haft den dagen. ALLA blir inte sjuka. Inte ens alla som ätit på restaurangen. Som en följd av detta så ställer det kommunala miljökontoret större krav ju fler som kan drabbas. Det känns ju ganska självklart. Syföreningen som säljer bullar för några tusenlappar per år drabbas sällan av miljökontorens kontroller, medan storskalig tillverkning av olika slag får regelbundna kontroller och tuffare krav. Särskilt de som har kemikalier - bensin, olja, lösningsmedel med mera.


Så verkar inte vara fallet med kärnkraftsindustrin. Kärnkraften är ju - oavsett vad man har får åsikt om den - en potentiell fara för hela jordklotet. Man kan därför lätt tro att där skulle vara stenhårda kontroller och att myndigheterna nästan skulle patrullera dagligen. Men så är det inte.


Nu senast var det på Ringhals kärnkraftverk som man upptäckte att en av ångturbinerna läckte (radioaktiv ånga). I samband med det upptäcktes att kraftföretaget inte haft tillräckliga rutiner för kontroll av personalen. Genom underleverantörers underleverantörer har personal utan tillstånd vistats på kärnkraftverket. Samtidigt läcker en ångturbin via en dåligt svetsad fog. Vilket ansvar har företaget för att säkerheten är så rigorös som den måste vara? Vilket ansvar har myndigheterna för att säkerheten är så rigorös som den måste vara? Myndigheterna har här, liksom för småföretagen, litat på den egenkontroll som kärnkraftverkets ledning lämnat in.


Och det var inte första gången som Ringhals slarvat. Alla har ju hört om dammsugaren som brann upp. Hur kunde det hända? Bristande rutiner, stressad personal eller rent slarv? Inget av det är acceptabelt på ett kärnkraftverk.


Det är inte bara i Sverige som kärnkraftsindustrin slarvar och låter radioaktivitet läcka ut i omgivningen. I USA har man en gammal anläggning med kärnavfall som väntar på slutförvar. Problemet är att tankarna i Hanford har börjat läcka eftersom de är så gamla. Och ingen glömmer väl någonsin härdsmältan i Fukushima? Det är sådant som kan hända - även för de som har det mest rigorösa och djupgående kontroller och säkerhetsrutiner.


Tyskland har med allt detta i bakhuvudet tagit ett modigt beslut om att avveckla kärnkraften. Även i Sverige säger sig kärnkraftsindustrin avstå från nyinvesteringar, men inte på grund av riskerna vid uranbrytning, under produktion eller vid slutförvaret. Nej, på grund av att elpriset är så lågt att det inte lönar sig. De vill dock fortsätta driva de gamla kärnkraftverken som borde varit avvecklade redan. Kärnkraftsföretagen hoppas kunna köra de svenska kärnkraftverken tills de blir minst 60 år. Frågan är om materialet håller för detta. Det är VI som står för risken eftersom OM något händer, så kan det aldrig göras ogjort.


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skapa flashcards