Direktlänk till inlägg 16 januari 2011

Ränta eller inte?

Av Petra - 16 januari 2011 13:06

 


Den som följt min blogg vet att jag är emot ränta. Det finns dock ränteförespråkare som anser att problemet inte är räntan i sig, utan att det är privata banker som gör vinst på den.


I det här inlägget tänker jag diskutera kring den frågan för att bena ut om det är räntan i sig som är problemet eller om det är den snedfördelning i samhället som det leder till som är det stora problemet.


Skriv gärna och berätta vad du tycker.


Som vi alla vet så är det bankerna som skapar merparten av pengarna som far runt i vårt ekonomiska system. Pengarna skapas genom skuld - i samma ögonblick någon skriver på ett låneavtal med en bank. Banken skapar då kapitalet - den del som ska amorteras tillbaka - men inte räntan. Det innebär i förlängningen att det blir en upplevd brist på pengar då låntagarna måste tävla med varandra om de pengar som finns (som alltså endast är en symbol för kapitalskulden). Några klarar inte av det utan förlorar - de blir då av med sin säkerhet eller för all framtid satt i skuld.


Många socialister som jag mött, förfäktar idén att det är inte räntan i sig som är problemet utan att den går ner i privata fickor. Tänk då tanken att det inte finns några privata banker - alla banker är statliga. Hur skulle det påverka den enskilda människan? Ja, lånet skulle antagligen fortfarande skapas som en skuld (bokföringsmässigt) så kapitalet kan fortfarande amorteras av utan problem inom det ekonomiska systemet. Räntan däremot finns fortfarande inte och några blir, med nödvändighet, sittande med Svarte Petter på hand.


Med statliga banker skulle man dock kunna lösa detta med räntan genom att staten även betalar ut sina löner i "nya" pengar - motsvarande den del som är räntan. I det fallet skulle ekonomin fortfarande vara i balans, men det blir tydligt att den ökande pengamängden kommer orsaka inflation.


Å andra sidan sker ju det just nu. Bankerna lånar ut hur mycket som helst, massor av nya pengar skapas varje dag - och förstörs när de amorteras. Det är inbyggt i systemet att pengamängden hela tiden måste öka - genom skuld - annars får vi dessa bubblor med konkurser som följd. Inflation har vi också, även om det just för tillfället inte är något stort problem ... till stor del beroende på att vi inte lånar i lika stor omfattning som förut (därav den historiskt låga räntan som nu börjar klättra uppåt - ser ni kopplingen?).


Men om staten sålde statsobligationer - det görs ju idag också - och avkastningen på dem motsvarade ränteintäkterna. Skulle det inte då vara balans i systemet? Kanske det, men då har vi fortfarande problemet med omfördelning av resurserna - för alla har ju inte råd att köpa statobligationer. Ett alternativ skulle vara att alla svenska medborgare får samma avkastning - inga statsobligationer behöver tryckas. Pengarna kommer in direkt på våra bankkonton.


Det kanske kan fungera. Jag vet inte. Jag är inte någon ekonom. Det känns ändå som ett krångligt sätt - bara för att få behålla räntan. Vad ska vi med räntan till om det inte finns en massa aktieägare som kräver avkastning?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skapa flashcards