Alla inlägg under maj 2010

Av Petra - 16 maj 2010 17:28

Blev uppringd av en journalist på HT som undrade hur jag skulle rösta i morgondagens stora fråga på kommunfullmäktige: ska fullmäktige riva upp beslutet om en högstadieskola i Bergsjö - eller inte?


Denna församling har tidigare i vår tagit beslutet att dra ner på antalet högstadieskolor i kommunen. Detta p.g.a det vikande elevunderlaget. Rent logiskt är det ett enkelt beslut. Antal elever minskar, samtidigt krävs ett visst antal lärare för att tillgodose elevernas behov av undervisning i olika ämnen som t.ex franska, spanska, kemi, fysik m.m m.m


Då kommer den stora knäckfrågan: var ska denna skola ligga? Eller rättare; vilken skola ska läggas ner? För det är ju det som det handlar om.


I det här fallet, med relativt likvärdiga lokaler; skolorna på bägge orterna behöver repareras i viss mån. Den ena skolan är i bättre skick när det gäller något, den andra skolan när det gäller något annat ...


Då har UK-nämnden tittat på längden på skoldagen för eleverna. Om skolan ligger i Harmånger så har Hasselaeleverna 4-5 mil till skolan, medan eleverna i Stocka-Ström och Harmånger har mindre än en mil. Självklart vill Harmångersborna (och Stocka-Strömborna) att deras barn ska få gå i Harmånger. Jag har förståelse för det.


Om skolan istället ligger i Bergsjö så får Hasselabarna ca 3 mil till skolan. Stocka-Strömeleverna får 2-3 mil till skolan. Vilket visar att Bergsjö ligger ganska centralt. Något som är centralt i den här frågan, om man får vara vitsig (och det får jag ju, det är ju min blogg   ).


Det är därför inte konstigt att kommunfullmäktige beslutade om en högstadieskola som ska ligga i Bergsjö. Men det är klart att det alltid finns de som är missnöjda. Så klart. Problemet är bara om politikerna hela tiden ger efter för dessa missnöjesyttringar. Vad har vi då? Jo, en politik som lyssnar efter de som skriker mest. Och det är oftast inte de som behöver mest hjälp. De som skriker högst och mest brukar vara ganska kapabla individer.


P.g.a en politisk vilde, som inte verkar veta om han är moderat (som han varit), folkpartist (som han påstår sig vara) eller centerpartist (som han hjälpt genom att väcka frågan) så har vi ändå hamnat i det läge som vi är i idag. Fullmäktige ska rösta om vi ska riva upp ett beslut som knappt hunnit landa på pappret.


Centern gick till val på att inte lägga ner några skolor. De hade kunnat nöja sig med att de blev nerröstade i fullmäktige - lätt att skylla på i valtider. Istället väljer man att stödja en politisk vilde som man säger sig avsky. Hur hänger det här ihop?


Vi i Vänsterpartiet gick till val på att vi vill lägga ner skolor. Maximalt en högstadieskola i kommunen. För elevernas skull - inte byns överlevnad. För att förbättra kvaliteten på undervisningen så att eleverna får en bättre utbildning och därmed bättre förutsättningar att klara sig senare i livet. Vi vill ta ansvar. Ansvar för att pengarna ska räcka till så mycket som möjligt - och till bästa möjliga kvalitet.


Vill politikerna i Nordanstig verkligen offra ungdomarnas framtid för att bevara en skolbyggnad i varenda by? Tro mig, det är inte skolan i sig som avgör om en bygd överlever eller inte. Det finns i Nordanstig byar som aldrig haft en skola, men som lever och frodas och växer så att det knakar. Samtidigt finns det byar som har egen skola, men som ändå har tomma lägenheter, där butikerna stänger och folk flyttar.


Det är inte skolan det hänger på. Lägg alla gamla vallöften åt sidan och gör det som är rätt. För barnens skull.

Av Petra - 16 maj 2010 13:15

Nu kommer jag att tjata på er igen, men kom ihåg att det är för ert eget bästa.


Finanskrisen är över, säger medierna, men de säger inte att vi snart har en ny kris på gång; en bostadskris. För än en gång har man botat pest med kolera ... "operationen lyckades men patienten dog" kommer man antagligen att säga i framtiden ...


Försök att förstå att det moderna ekonomiska systemet baseras på att pengarna skapas som skuld, vilket sker när privata banker ger ut lån till privatpersoner, företagare - och stater. En skuld som växer med räntan - en ränta som ska betalas med pengar som inte finns, aldrig har funnits och aldrig kommer att finnas - om du inte lånar till den förstås! För då skapas den av banken - som är en riktig trollkarl! Banken kan nämligen trolla fram pengar ur luften. (Det lånet ska å andra sidan också betalas med ränta ... och så är spiralen igång.)


Istället för att pengar skapas privat, vilket skuldsätter befolkningen, skulle vi kunna skapa pengar gemensamt för att gynna alla; människor, miljön och välfärden.


Att ändra det ekonomiska systemet så att det blir mer rättvist och demokratiskt är vår skyldighet! För dig som vill veta mer så rekommenderar jag ett seminarium om just detta: http://www.anarchos.se/index.php/manufacturers_id/19


Vi kan inte hävda att vi bor i en demokrati så länge den ekonomiska makten tillhör en liten elit. En elit som med hjälp av sina pengar kan påverka och arbeta mot demokratiska beslut. Ta bara folkomröstningen om kärnkraften ... vad hände med den? Är det någon som tror att kärnkraften ska avvecklas i år? Och varför är det så viktigt att just banker inte får gå i konkurs? Alla andra företag skiter man ju i. Företag som till skillnad från bankerna skapar riktigt kapital: som producerar varor och tjänster - inte bara "hittar på" pengar eller flyttar pengarna fram och tillbaka i en dator och, vips så har pengarna förökat sig! Det spelar ingen roll om det är valutaspekulation, paketering av fonder, derivat och annat eller räntevinster. Det fungerar inte, eftersom pengar i sig inte kan föröka sig. Pengar är ett bytesmedel som kan användas för att byta varor och tjänster. Dessa varor och tjänster kan för all del öka i värde beroende på vad det handlar om. Men glöm att pengar kan föröka sig. Och om du inte tror mig så gå på seminariet i Stockholm. Sista helgen i maj.

Av Petra - 14 maj 2010 12:45

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag på DN läser om att tidningarna skiter i yttrandefriheten. Det enda som de är intresserade av är VINST. Och därför vill de inte heller att public service ska servera bra program. Program som är allmänbildande, utvecklande och som uppmuntrar engagemang i samhällsfrågor. Nä, då kanske folk börjar ifrågasätta det som står i våra medier ...


Att läsa en kvällstidning idag, eller för all del en dagstidning, ger inte så mycket information. Där står mest om händelser som kan splashas upp i rubriker och på löpsedlar: "Silvia i tårar" "USA går till angrepp" eller varför inte "Våldtagen av pappan". Ilbland är det tragedier som trafikolyckor, familjeproblem o.likn Ibland storpolitik. Det som de har gemensamt är att man antagligen redan har läst om det ... i en annan tidning, eller hört på radio eller sett på TV. För alla medier visar samma verklighet. Samma synvinklar kommer fram. Samma människor får stå upp i rutan och berätta vad som hänt, vad det betyder och vad vi bör göra i framtiden.


Jag kan i det sammanhanget inte säga att public service är så mycket bättre ... men där får vi i alla fall möjlighet att följa med i riksdagens interpellationer, KU-förhör, intressanta seminarier m.m Något som gör att jag, som arbetar mycket hemifrån och ibland med musklerna, kan utnyttja tiden till att lyssna och lära mig. Just nu är det Miljöpartiets kongress som fyller dagarna ...


För dig som läser detta och funderar på var man hittar verkligt nya infallsvinklar på nyheterna så kan jag tipsa om två bra tidningar: ETC och Flamman.


Av Petra - 13 maj 2010 21:10

Idag har jag varit på inköpsrunda. Nä, inte på Birsta. Jag for till Tallåsen och köpte några bikupor. Har varit sugen sedan i höstas på att köpa kupor och nu slog jag till!

När jag ändå var i krokarna så svängde jag förbi Järvsö och handlade mjöl.


Ekologiskt odlat, men det får ändå inte kallas ekologiskt. De har nämligen malt mjölet i Tewes kvarn och eftersom de mal oekologiskt mjöl också (och man inte tvättar en kvarn ...) så får inget mjöl kallas ekologiskt. Trots att det är ekologiskt odlat! Löjligt, tycker jag. Nu har jag i alla fall grovmalet rågmjöl, av svedjeråg. Det ska bli underbart att baka med det. Jag köpte några kilo kornmjöl när jag ändå var där. Tyvärr hade de inte något speltmjöl. Skörden hade slagit fel förra året så de hade bara till utsädet.


Det gäller att jag bakar ordentligt nu, Mark och Petra på Rike Pers hade sålt slut mitt bröd under Framtidsveckan och jag körde ut lika mycket till ... Härligt!


På vägen hem stannade jag hos John Bergström i Trogsta och köpte 3 avläggare för att komplettera och utöka min egen bigård.


Jag hoppas kunna göra minst 2 avläggare under sommaren så att jag har 5 samhällen att invintra till hösten. Nu börjar det också bli dags att torka nässlor så att det räcker till nästa säsong. Det är mycket att göra just nu ...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skapa flashcards