Direktlänk till inlägg 1 augusti 2009

Hur man skapar pengar

Av Petra - 1 augusti 2009 11:59

Under det senaste året har jag  tillbringat mycket tid med att läsa om hur vårt västerländska banksystem fungerar. Till en början trodde jag inte mina ögon och öron, men när jag fick det konfirmerat av f.d bankekonomer och andra sakkunniga så måste jag till slut erkänna faktum.


Du tror kanske att det är Riksbanken som ger ut pengar i Sverige? Så naivt! Så godtroget! Så vanligt! Visst, de trycker sedlar och gjuter mynt så att det ska räcka till när vi handlar i affären, men så mycket mer är det inte. De allra flesta pengarna (ca 90-95 % enligt säkra källor) skapas av bankerna, som genom ett trollslag. När du lånar av banken så hjälper du samtidigt banken att skapa nya pengar. För de pengar som du får låna, de finns inte ... inte än. Så snart lånehandlingarna är färdiga så skriver banken in pengarna på ditt bankkonto, eller hur? För du har väl aldrig lånat pengar från banken och gått ut med dem i en kasse? Nä, tänkte inte det heller. Alternativt sätts pengarna in direkt på någon annans konto (husägarens, t.ex om ni ska låna till ett hus). Det viktiga i sammanhanget är att du inte ser dem. För de finns bara i din och bankens fantasi ... Pengarna skapas för att balansera upp lånet i bankens bokföring och finns där tills du har betalat tillbaka lånet. För varje amortering du gör så försvinner lika mycket pengar från den totala pengamängden.


Det är därför som bankerna alltid sänker räntan i lågkonjunkturer; folk vill inte låna och försöker skynda sig att amortera av de skulder man har. Det gör att den totala mängden pengar minskar ... vilket ökar och förlänger lågkonjunkturen.


Det som gör mig mest förbannad är ändå att bankerna skapar kapitalet - som lånas ut. Den som lånar måste dock betala tillbaka lånet OCH ränta till banken. Varför ska man behöva betala ränta? Det är ju JAG som har skapat pengarna ... när jag lånade. Om inte jag hade lånat pengarna, så hade banken inte haft de pengarna ... alltså är det inte bankens pengar. Varför ska banken få ränta för att den lånar ut pengar som inte är deras? Pengar som inte finns?


Ah, det är väl inget att bråka om, tänker du. Jo, men det är ett mycket stort problem eftersom banken (och jag) inte skapar pengar som täcker räntan. Med vilka pengar ska jag då betala räntan? Du får väl arbeta ihop dem på annat vis då, tänker du, vilken gnällig djävul ...! Ja, det kan hända att jag verkar gnällig, men problemet är ju att det bara finns ca 5-10 % riktiga pengar i omlopp. Resten är skapade genom banklån och är alltså redan reserverade för amorteringarna.


Det här är ett stort problem och som är orsaken till att vi med jämna mellanrum får ekonomiska kriser av olika slag. Vårt ekonomiska system bygger nämligen på att vi hela tiden måste skuldsätta oss mer och mer och mer. Annars spricker uträkningen och pengarna räcker inte till. För när vi amorterar så minskar pengamängden lika mycket ... alltså måste vi öka utlåningen så att vi hela tiden har en lite större utlåning än igår. Om inte, så kraschar systemet med utförsäljningar och konkurser som följd.

Är det smart att ha ett ekonomiskt system med en inbyggd bugg som regelbundet skapar bankkriser och krascher?

 
 
janne g

janne g

16 oktober 2009 00:40

väldigt bra skrivit, själv så är jag 57 år och tills för bara några månader sedan så hade jag heller ingen aning om det du skriver om.
Snacka att jag blev förvånad när jag till sist förstod att det var så här "pengar fungerar". Det verkar som att det inte är så många som vet detta.
Läser för tillfället en väldigt intressant bok om det här som heter "Bankerna och skuldnätet" av Ellen Hodgson Brown som jag kan rekommendera.
janne

http://concord.zoomin.se

 
Ingen bild

jobbe

23 november 2009 12:40

Petra, fundera på följande: Om det nu fungerar på det sätt som du tror, varför ser vi inte att bankernas balansräkningar ökar oerhört för varje år, ja mångdubblas? Att detta inte sker är det enklaste motbeviset för denna blåsta konspirationsteori.

 
Ingen bild

johan

21 januari 2010 17:42

jobbe, jag blir inte imponerad av din förmåga att kallforska. Om jag hade ensamrätt att trycka pengar, lånade dig 100kr (dom enda 100kr som fanns i hela världen), och sen sa till dig att betala tillbaka 104kr till mig. Var skulle du då få dom andra 4 kr ifrån? Dom finns inte. Fast i dagens system så slåss alla människor i det västerländska banksystemet med varandra för att få tag på dom 4kr av varandra. Det är ett spel baserat på lögner och ignorans, som alltid lämnar 4% som förlorare. Rekomenderar dig filmen "Future by design". Den har inte alla svar men den har verkligen många lösningar som dagens system aldrig kommer kunna erbjuda oavsett om du är höger, vänster eller mittemellan.

http://isohunt.com/torrent_details/92321257/future+by+design?tab=summary

Jaque har jobbat med detta i hela sitt liv, och han är nu 94 år och pigg som en koltrast. Han kommer till Stockholm i juni 2010.

 
Ingen bild

johan

21 januari 2010 17:44

Glömde säga Petra. Kul att se att du är med i JAK :D Jag har varit med där själv länge. Synd att dom också är fast i räntans rävsax. Dom har iaf en sundare inställning!

 
Ingen bild

simon

22 januari 2010 14:36

johan, om du slutar trycka pengar i det läget blir det problem. om du däremot trycker ytterligare 100kr och därmed halverar värdet av av kronan kommer jobbe har jobbe gjort en mycket bra affär när han ger dig 104kr som nu är värt enbart 52kr. räntan och inflationen hänger ihop. du måste betala ränta för att betala tillbaka samma _värde_ som du en gång lånade.

 
Ingen bild

X

6 februari 2010 19:00

Suverän analys! ^^

Det jag skulle lägga till är att det ekonomiska systemet kräver konstant konsumtion för att överleva vilket gör hela vårt nuvarande system med pengar, arbete och konkurrens till det mest ohållbara system som någonsin skapats.

För mer om de grundläggande problemen med Det Monetära Systemet se denna föreläsning:
http://vimeo.com/7857584

 
Ingen bild

MrTrue

27 februari 2010 17:45

jobbe: detta är ingen konspirationsteori, utan hur bankväsendet fungera i hela västvärlden, öppna vilken bok i nationalekonomi som helst så börjat dom med att förklara just begrreppen "fractional banking".

 
Ingen bild

Z

31 maj 2010 18:30

det är så synd att världen blundar eller inte vet om bankernas bluff.
Planeten Jorden hade vart en så mycket bättre värld utan pengar!! undrar vad våra efterkommande kommer tycka om tiden med pengarsystemet..dom kommer nog skratta åt oss men nog förstå att det var ett fåtal maktgalna idioter som var besatta av vinst och pengar.
en ny design på samhället är ett måste utan pengar då givetvis.

Rekommenderar er "The Venus Project"

 
Ingen bild

R

23 maj 2011 20:46

Alltså det är väldigt enkelt, så jag fattar inte hur ni kan missförstå det... Om du sätter in 100 kr på banken, kan banken inte plötsligt låna ut mångdubbelt mer. Tvärtom kan den inte ens låna ut hela beloppet, just eftersom det finns ett krav på att den ska ha eget kapital. Endast om banken har 10 kr i eget kapital(alltså pengar den ej fått genom insättning, utan verkligen äger)förutom dina 100 kr, får den låna ut 100 kr.

 
Ingen bild

Henrik

6 juni 2011 11:54

Mitt favorit-radio-programm This american life har ett väldigt bra avsnitt hur pengar skapas.

http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/423/the-invention-of-money

 
Ingen bild

Fredrik

28 juni 2011 20:24

Bra artikel!!! Sprid vetskapen!

 
Ingen bild

Civilekonomen

28 juni 2011 22:15

Detta är ingen hemlighet utan denna "hemliga" kunskap lärs ut på flertalet olika institutioner i Sverige. Som tidigare kommentarer påpekar så kallas detta Fractional Banking. Vilket innebär att banker inte måste ha full säkerhet för lånet, utan enbart en fraktion av lånebeloppet i säkerhet.

Ränta= Kostnad att låna pengar.
Inflation= Minskat penningvärde.
Deflation= Ökat penningvärde.

 
Petra

Petra

7 juli 2011 19:38

Civilekonomen skriver att räntan = kostnaden för att låna pengar. Det stämmer i och för sig, men det intressanta är ju vad som ingår i bankens låneränta. Förutom rena kostnader som hyror, löner o andra faktiska kostnader som banken har för att administrera lånet så ingår oftast ränta till spararna samt vinst till ägarna. Dessa två kostnader behöver inte ingå i kostnaden för ett lån.

http://www.nässelhäxan.se

 
Ingen bild

Mean

26 augusti 2011 15:12

Så ni tycks ha fattat att pengars värde minskar i förhållande till mängden nya pengar som skapas. Existerar 10 kr och du skapar 1 kr till så minskar värdet på de 10 ursprungliga kronorna med 10%

Vad ni glömmer att nämna är att någon gör sig en hacka på det hela. När pappa staten skapar 1 kr så är det i effekt en dold skatt på kapital. De tar från alla som har pengar och ger till sig själva. Är osäker på hur det bokfärs i sverigen men i USA ökar statskulden till riksbanken med samma summa. Eftersom staten aldrig kommer betala tillbaka så är det bara fånigt att kalla det en skuld. Alltså! Staten kan ta hur mycket pengar de vill från dig precis när de vill utan att du ens ser det på kontot.

Det riktigt fina med systemet är att privata bankerna kan sedan beskatta folket på samma sätt med en faktor 10.

Effekten blir att folkets 10 kr halverar i värde och staten helt enkelt tar 10% av den värdeminskningen medan bankerna 90%

 
Ingen bild

Lambda

22 februari 2013 20:59

"ohållbara system som någonsin skapats"...
Jag jan tänka mig ett hundra tal mer ohållbara i vår historia.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards